Стручно вођење кроз изложбу / НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ друга . и прва

28.04.2018., 13:00
-

Ликовна галерија, 5. 4 – 3. 5.2018.
НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ,
друга . и прва

Пратећи програм
СУБОТА, 28.АПРИЛ
13.00 Стручно вођење кроз изложбу
Учествују: уметница и кустоскиња изложбе Гордана Добрић

Изложба друга . и прва обухвата радове који су настали у претходне четири године током процеса уметничког истраживања Наташе Теофиловић. У разговору са уметницом биће речи о медијима, техникама, наративима и симболима радова на поставци: серији Фрактали, дигиталне слике, 2015/2016; дигиталним фотографијама s.h.e.&she , 2016; циклусу Нове врсте, компјутерској графици из 2016, 2017; делима 7001 и Звиждуци душе из 2016, 2018; Moon below and like abowe, 3 Д анимацији из 2015; Живот са ружама, видео и 3 Д анимацији из 2017/2018; и књизи Визуелни есеји, која представља серију дигиталних фотографија из 2017/2018.

Наташа Теофиловић је на савременој српској сцени визуелне уметности најпознатији репрезент дигиталне уметности и мултимедија. Као школовани архитекта и са првим докторатом из области 2Д и 3Д анимације одбрањеним на Интермедијалним студијама Универзитета уметности у Београду, у свом двадесетогодишњем уметничком раду експериментисала је паралелно у медијима фотографије, амбијента, уметничке акције, видео-инсталације, видеа, анимације и компјутерске графике. Обједињујући у свом стваралаштву  уметност, науку и технологију, кроз експерименте и нова поља истраживања спојила је различита знања из сликарства, вајарства, графичког дизајна, језика филма, анатомије, психологије, физике, програмирања, софтвера. У рецепцији њене уметности историчар уметности И. Станић у каталогу изложбе пише да она „..истражује однос простора и људског тела, испитујући разлике између виртуелне и опипљиве стварности. Њени радови поседују структуру, коју чини однос између амбијента и актера, често белог, црвеног или црног, испражњеног простора и идентитета виртуелне особе/структуре која је у њему. Почетна основа за креирање радова Наташе Т су њено тело и покрети, софтверски програми, видео записи и дигитална фотографија…“ Критичари и добри познаваоци мултимедијалног опуса ауторке скрећу пажњу на то да карактер новог виртуелног простора који она ствара је простор сензибилитета у који су уграђене личне визије, доживљаји, искуства. Препознајући у Наташиним радовима емотивну везаност за појавни свет, ликови које креира припадају интимној атмосфери природе,звуцима и променама из окружења, а усамљени и ненаметљиви хуманоиди у покрету припадају безграничном виртуелном простору празнине.

Наташа Теофиловић је дипломирала на Архитектонском факултету, магистрирала је и докторирала на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Одбранила је први докторат у Србији из дигиталне уметности 2010. Ауторка је књиге “Уметност покрета у простору празнине”, издање  Архитектонског факултет у Београду 2011.  Излаже од 1995. на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Ванредна је професорка на Факултету за медије и комуникацију у Београду.

 

 

Loading...