Stručno vođenje kroz izložbu / NATAŠA TEOFILOVIĆ druga . i prva

28.04.2018., 13:00
-

Likovna galerija, 5. 4 – 3. 5.2018.
NATAŠA TEOFILOVIĆ,
druga . i prva

Prateći program
SUBOTA, 28.APRIL
13.00 Stručno vođenje kroz izložbu
Učestvuju: umetnica i kustoskinja izložbe Gordana Dobrić

Izložba druga . i prva obuhvata radove koji su nastali u prethodne četiri godine tokom procesa umetničkog istraživanja Nataše Teofilović. U razgovoru sa umetnicom biće reči o medijima, tehnikama, narativima i simbolima radova na postavci: seriji Fraktali, digitalne slike, 2015/2016; digitalnim fotografijama s.h.e.&she , 2016; ciklusu Nove vrste, kompjuterskoj grafici iz 2016, 2017; delima 7001 i Zvižduci duše iz 2016, 2018; Moon below and like abowe, 3 D animaciji iz 2015; Život sa ružama, video i 3 D animaciji iz 2017/2018; i knjizi Vizuelni eseji, koja predstavlja seriju digitalnih fotografija iz 2017/2018.

Nataša Teofilović je na savremenoj srpskoj sceni vizuelne umetnosti najpoznatiji reprezent digitalne umetnosti i multimedija. Kao školovani arhitekta i sa prvim doktoratom iz oblasti 2D i 3D animacije odbranjenim na Intermedijalnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, u svom dvadesetogodišnjem umetničkom radu eksperimentisala je paralelno u medijima fotografije, ambijenta, umetničke akcije, video-instalacije, videa, animacije i kompjuterske grafike. Objedinjujući u svom stvaralaštvu  umetnost, nauku i tehnologiju, kroz eksperimente i nova polja istraživanja spojila je različita znanja iz slikarstva, vajarstva, grafičkog dizajna, jezika filma, anatomije, psihologije, fizike, programiranja, softvera. U recepciji njene umetnosti istoričar umetnosti I. Stanić u katalogu izložbe piše da ona „..istražuje odnos prostora i ljudskog tela, ispitujući razlike između virtuelne i opipljive stvarnosti. Njeni radovi poseduju strukturu, koju čini odnos između ambijenta i aktera, često belog, crvenog ili crnog, ispražnjenog prostora i identiteta virtuelne osobe/strukture koja je u njemu. Početna osnova za kreiranje radova Nataše T su njeno telo i pokreti, softverski programi, video zapisi i digitalna fotografija…“ Kritičari i dobri poznavaoci multimedijalnog opusa autorke skreću pažnju na to da karakter novog virtuelnog prostora koji ona stvara je prostor senzibiliteta u koji su ugrađene lične vizije, doživljaji, iskustva. Prepoznajući u Natašinim radovima emotivnu vezanost za pojavni svet, likovi koje kreira pripadaju intimnoj atmosferi prirode,zvucima i promenama iz okruženja, a usamljeni i nenametljivi humanoidi u pokretu pripadaju bezgraničnom virtuelnom prostoru praznine.

Nataša Teofilović je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu, magistrirala je i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Odbranila je prvi doktorat u Srbiji iz digitalne umetnosti 2010. Autorka je knjige “Umetnost pokreta u prostoru praznine”, izdanje  Arhitektonskog fakultet u Beogradu 2011.  Izlaže od 1995. na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Vanredna je profesorka na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu.

 

 

Loading...