Стручно вођење кроз изложбу / НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ друга. и прва

14.04.2018., 13:00

Ликовна галерија
5.4-3.5.2018.

НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ
друга. и прва / the firs. and the second

СУБОТА, 14. АПРИЛ У 13.00
Стручно вођење кроз изложбу: учествују уметница, Иван Станић, кустос Музеја науке и технике и Гордана Добрић, кустос изложбе

На првом стручном  вођењу кроз изложбу у разговору са уметницом и Иваном Станићем, говорићемо о аутентичној уметничкој пракси  ове уметнице –  методологији, техникама и технологији рада; занимљивим  моментима везаним за  настанак неких дела; биће речи о избору мотива, наративима и могућим симболичким читањима.

У уводу свог инспиративног текста 2 Наташе у 1 У-Топији  у каталогу изложбе  Наташе Теофиловић,  Иван Станић, историчар уметности и добар познавалац рада ауторке, скреће  пажњу на битне податке  њене уметничке праксе. Говорећи о њеном уметничком опусу пише „..Наташа Теофиловић користила све традиционалне начине уметничког изражавања, експериментисала са видео радовима, инсталацијама и перформансима у духу неоконцептуалне уметности, упловила у виртуелни простор дигиталне  технологије и постала изванредна представница хибридне уметности нових медија. Радови у којима је експериментисала са дигиталном анимацијом, графиком и фотографијом, на различитим нивоима, као и самим приступом, паралелно осликавају, критикују и превазилазе дигитално друштво.“ А , потом нас  упућује у читање и разумевање суштине њеног уметничког деловања: „ … У својим радовима Наташа Теофиловић истражује однос простора и људског  тела, испитујући разлике између виртуелне и опипљиве стварности. Њени радови поседују структуру, коју чини однос између амбијента и актера, често белог, црвеног или црног, испражњеног простора и идентитета виртуелне особе/структуре која је у њему. Почетна основа за креирање радова Наташе Теофиловић  су њено тело и покрети, софтверски програми, видео записи и дигитална фотографија…“  На актуелној  изложби друга. и прва Наташа Теофиловић је изложила најновије радове  из периода 2016-2018: серију дигиталних фотографија Нова врста и серију дигиталних слика Фрактали,  генеричке фотографије/плакате s.h.e&she, књигу Визуелни есеји, компјутерске анимације  Звиждуци душе и 7001, генеричку анимацију Moon Below and Lake Above и видео перформанс Живот са ружама.

Наташа Теофиловић је дипломирала на Архитектонском факултету, магистрирала је и докторирала на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Одбранила је први докторат у Србији из дигиталне уметности 2010. Ауторка је књиге “Уметност покрета у простору празнине” која се прва у нашој земљи бави теоријом и праксом 3Д анимације, а књигу је објавио Архитектонски факултет у Београду 2011.  Излаже од 1995. видео радове, фотографије, перформансе, објекте, инсталације и компјутерске анимације. Имала је 18 самосталних изложби, и излагала је на преко 120 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је више угледних награда из области видео уметности и анимације а последњу је добила 2016. на фестивалу Ars Elektronika у Линцу, Аустрија. Ванредна је професорка на Факултету за медије и комуникацију Универзитета Сингидунум у Београду.

Loading...