Stručno vođenje kroz izložbu / NATAŠA TEOFILOVIĆ druga. i prva

14.04.2018., 13:00

Likovna galerija
5.4-3.5.2018.

NATAŠA TEOFILOVIĆ
druga. i prva / the firs. and the second

SUBOTA, 14. APRIL U 13.00
Stručno vođenje kroz izložbu: učestvuju umetnica, Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike i Gordana Dobrić, kustos izložbe

Na prvom stručnom  vođenju kroz izložbu u razgovoru sa umetnicom i Ivanom Stanićem, govorićemo o autentičnoj umetničkoj praksi  ove umetnice –  metodologiji, tehnikama i tehnologiji rada; zanimljivim  momentima vezanim za  nastanak nekih dela; biće reči o izboru motiva, narativima i mogućim simboličkim čitanjima.

U uvodu svog inspirativnog teksta 2 Nataše u 1 U-Topiji  u katalogu izložbe  Nataše Teofilović,  Ivan Stanić, istoričar umetnosti i dobar poznavalac rada autorke, skreće  pažnju na bitne podatke  njene umetničke prakse. Govoreći o njenom umetničkom opusu piše „..Nataša Teofilović koristila sve tradicionalne načine umetničkog izražavanja, eksperimentisala sa video radovima, instalacijama i performansima u duhu neokonceptualne umetnosti, uplovila u virtuelni prostor digitalne  tehnologije i postala izvanredna predstavnica hibridne umetnosti novih medija. Radovi u kojima je eksperimentisala sa digitalnom animacijom, grafikom i fotografijom, na različitim nivoima, kao i samim pristupom, paralelno oslikavaju, kritikuju i prevazilaze digitalno društvo.“ A , potom nas  upućuje u čitanje i razumevanje suštine njenog umetničkog delovanja: „ … U svojim radovima Nataša Teofilović istražuje odnos prostora i ljudskog  tela, ispitujući razlike između virtuelne i opipljive stvarnosti. Njeni radovi poseduju strukturu, koju čini odnos između ambijenta i aktera, često belog, crvenog ili crnog, ispražnjenog prostora i identiteta virtuelne osobe/strukture koja je u njemu. Početna osnova za kreiranje radova Nataše Teofilović  su njeno telo i pokreti, softverski programi, video zapisi i digitalna fotografija…“  Na aktuelnoj  izložbi druga. i prva Nataša Teofilović je izložila najnovije radove  iz perioda 2016-2018: seriju digitalnih fotografija Nova vrsta i seriju digitalnih slika Fraktali,  generičke fotografije/plakate s.h.e&she, knjigu Vizuelni eseji, kompjuterske animacije  Zvižduci duše i 7001, generičku animaciju Moon Below and Lake Above i video performans Život sa ružama.

Nataša Teofilović je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu, magistrirala je i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Odbranila je prvi doktorat u Srbiji iz digitalne umetnosti 2010. Autorka je knjige “Umetnost pokreta u prostoru praznine” koja se prva u našoj zemlji bavi teorijom i praksom 3D animacije, a knjigu je objavio Arhitektonski fakultet u Beogradu 2011.  Izlaže od 1995. video radove, fotografije, performanse, objekte, instalacije i kompjuterske animacije. Imala je 18 samostalnih izložbi, i izlagala je na preko 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više uglednih nagrada iz oblasti video umetnosti i animacije a poslednju je dobila 2016. na festivalu Ars Elektronika u Lincu, Austrija. Vanredna je profesorka na Fakultetu za medije i komunikaciju Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Loading...