БИНА 2018 у Културном центру Београда

10.05.2018-31.05.2018, 00:00

(1) Изложба ЛИСАБОН НАСТУПА
Концепт и организација: Лисабонски тријенале архитектуре, Португал

(2) НАГРАДЕ И КОНКУРСИ 2017–18
Уредник: ДАБ, БИНА

10.5 – 31. 5.2018.

Пратећи програм:
АУТОРСКО ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ / Ликовна галерија,
12.00–14.00 ЛИСАБОН НАСТУПА

 

БИНА 2018

ОД COMMUNIS ДО КОМУНИКАЦИЈА је тема  13. Београдске интернационалне недеље архитектуре, која ће се одржати  у периоду  од 10. до 31. маја. Тема је посвећена комуникацији у архитектури, комуницирању архитектуром и ширењу и размени идеја о просторима града и њиховом коришћењу.

У оквиру програма БИНА 2018, представљамо две поставке  у Ликовној галерији.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ЛИСАБОН НАСТУПА / LISBON ACTS

Током деценије од када  је настало Лисабонско тријенале архитектуре (2007–2017) овај древни град је био сцена континуиране идеолошке, друштвене, економске и градитељске промене. Град је више од пасивног простора, сценографије, град је актер и зато – ЛИСАБОН НАСТУПА.

Град је истовремено и објекат и субјекат метаморфозе. Становници захтевају промене у урбаном миљеу, како би га прилагодили стално променљивој животној свакодневици, док истовремено, урбано ткиво мења своје становнике. Лисабон захтева сналажљивост, креативност, прилагодљивост и дух сарадње.  Архитекте имају главну улогу у драми у којој их овај град пун парадокса изазива и у истој мери, инспирише.

На изложби је представљено шест студија који су настали и извели своје прве значајне радове управо у овој кључној деценији урбане трансформације – шест студија који су обликовали Лисабон у мери у којој је и град обликовао њих. Из опуса изабраних архитектонских студија изабрано је шест простора који су послужили као сценографија за драму лисабонског живота, док је локални писац написао сценарио за филм који је повезујући елемент ове мултидисциплинарне изложбе.

Листа учесника / Студио aspa, Студио Barbas Lopes Architects, Студио can ran, Студио Miguel Marcelino, Студио PLCO Architects, Студио site specific, architecture

Филм:  ЛИСАБОН НАСТУПА

Педро Кабелејра – режисер, Патрисија Портела – сценариста, Катарина Ботељо – фотографија

Изложба се премијерно приказује у Београду у оквиру БИНА 2018.

……………………………………………………………………………………………………………………..

(2) НАГРАДЕ И КОНКУРСИ 2017–18

Прегледи годишњих активности на пољу архитектуру у периоду кроз две поставке:  Годишње награде за архитектуру и Архитектонски и урбанистички конкурси стални су програмски сегмент Београдске интернационалне недеље архитектуре. Прва приказује годишње награде за архитектуру које додељује више институција за реализоване објекте, док друга пружа увид у награђене конкурсне пројекте у организацији и/или у сарадњи са струковним удружењима Друштвом архитеката Београда и Удружењем архитеката Србије.

 

 

 

Loading...