BINA 2018 u Kulturnom centru Beograda

10.05.2018-31.05.2018, 00:00

(1) Izložba LISABON NASTUPA
Koncept i organizacija: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal

(2) NAGRADE I KONKURSI 2017–18
Urednik: DAB, BINA

10.5 – 31. 5.2018.

Prateći program:
AUTORSKO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU / Likovna galerija,
12.00–14.00 LISABON NASTUPA

 

BINA 2018

OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema  13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja će se održati  u periodu  od 10. do 31. maja. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju.

U okviru programa BINA 2018, predstavljamo dve postavke  u Likovnoj galeriji.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

LISABON NASTUPA / LISBON ACTS

Tokom decenije od kada  je nastalo Lisabonsko trijenale arhitekture (2007–2017) ovaj drevni grad je bio scena kontinuirane ideološke, društvene, ekonomske i graditeljske promene. Grad je više od pasivnog prostora, scenografije, grad je akter i zato – LISABON NASTUPA.

Grad je istovremeno i objekat i subjekat metamorfoze. Stanovnici zahtevaju promene u urbanom miljeu, kako bi ga prilagodili stalno promenljivoj životnoj svakodnevici, dok istovremeno, urbano tkivo menja svoje stanovnike. Lisabon zahteva snalažljivost, kreativnost, prilagodljivost i duh saradnje.  Arhitekte imaju glavnu ulogu u drami u kojoj ih ovaj grad pun paradoksa izaziva i u istoj meri, inspiriše.

Na izložbi je predstavljeno šest studija koji su nastali i izveli svoje prve značajne radove upravo u ovoj ključnoj deceniji urbane transformacije – šest studija koji su oblikovali Lisabon u meri u kojoj je i grad oblikovao njih. Iz opusa izabranih arhitektonskih studija izabrano je šest prostora koji su poslužili kao scenografija za dramu lisabonskog života, dok je lokalni pisac napisao scenario za film koji je povezujući element ove multidisciplinarne izložbe.

Lista učesnika / Studio aspa, Studio Barbas Lopes Architects, Studio can ran, Studio Miguel Marcelino, Studio PLCO Architects, Studio site specific, architecture

Film:  LISABON NASTUPA

Pedro Kabelejra – režiser, Patrisija Portela – scenarista, Katarina Boteljo – fotografija

Izložba se premijerno prikazuje u Beogradu u okviru BINA 2018.

……………………………………………………………………………………………………………………..

(2) NAGRADE I KONKURSI 2017–18

Pregledi godišnjih aktivnosti na polju arhitekturu u periodu kroz dve postavke:  Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi stalni su programski segment Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Prva prikazuje godišnje nagrade za arhitekturu koje dodeljuje više institucija za realizovane objekte, dok druga pruža uvid u nagrađene konkursne projekte u organizaciji i/ili u saradnji sa strukovnim udruženjima Društvom arhitekata Beograda i Udruženjem arhitekata Srbije.

 

 

 

Loading...