13. Међународни студентски филмски камп Интеракција 2018 поново у Србији и ДКЦ-у

11.08.2018., 11:00

Млади документаристи из целог света стижу у Србију

У организацији Независног филмског центра Филмарт  у Пожеги ће током августа боравити 32 младих документариста из 23 земље, који ће у оквиру 13. Међународног студентског филмског кампа Интеракција и 8. Међународног мастеркласа документарног филма Интердоц учествовати у продукцији документарних филмова, похађати предавања из режије креативног документарног филма, присуствовати пројекцијама и разговорима о документарном филму.

Петнаест учесника – студената филмских школа са катедри за продукцију, режију, камеру, звук и монтажу из Француске, Аргентине, Алжира, Египта, Шпаније, Саудијске Арабије, Индије, Русије, Словеније, Палестине и Србије, допутоваће у Београд 11. августа, где ће се на уводној радионици у Културном центру Београда међусобно упознати и формирати три филмске екипе које ће у наредних седам дана снимати документарце на тему Женска питања. На челу са локалним координаторима, екипе ће наставити пут ка три града западне Србије – Чачку, Ивањици и Ужицу, у којима ће пронаћи јунаке и приче за своје филмове. По завршетку снимања, 18. августа, свих петнаест учесника ће се поново окупити, овога пута у Пожеги, где ће у наредних десет дана монтирати филмове и бавити се њиховом постпродукцијом.

Учесницима кампа, у Пожеги ће се придружити и седамнаест полазника овогодишњег мастеркласа Интердоц, младих документариста из Пољске, САД, Индије, Малезије, Либана, Кипра, Румуније, Јужноафричке Републике, Мексика, Јордана, Филипина, Чилеа, Сингапура, са којима ће искуство из режије документарног филма поделити домаћи документаристи Драган Елчић и Младен Матичевић.

У оквиру овогодишњег, трећег по реду резиденцијалног програма за уметнике из Србије, IVA -inter_video_action, који је подржан од стране Министарства културе и информисања РС, двоје уметника из Новог Сада – Миа Ћук и Слободан Стошић ће у сарадњи са младим филмаџијама учествовати у продукцији својих видео радова.

У оквиру пратећег програма Interscreen, који се одржава у Пожеги од 19. до 26. августа,  учесници и шира публика, моћи ће да погледају програм врхунских, награђиваних документарних филмова, од изабраних студентских документарних филмова овогодишњих учесника, преко награђиваних филмова домаћих аутора  – Миле Турајлић (Друга страна свега), Немање Војиновића (Даљине) и Срђана Шаренца (Село без жена), па до ретроспективе филмова чувеног редитеља Живка Николића, мајстора кратког документарног филма. Након пројекција ће бити уприличени разговори о филмовима.

Током кампа и мастеркласа, учесници ће посетити Дрвенград и Овчарско-кабларску клисуру, а премијера филмова снимљених током кампа заказана је за 27. август у 21 сат, у Дворани Културног центра Београда.

Већ тринаест година Филмарт, настоји да афирмише филмско стваралаштво младих и подстакне продукцију документарног филма код студената филмских школа. Током дванаестогодишње реализације кампа учествовало је 219 учесника из 53 земље, док је на мастеркласу Interdoc учествовало 97 учесника из 36 земље. Снимљена су 44 документарца и освојено 15 награда на филмским фестивалима у земљи и свету.

13. МФСК Интеракција се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања РС, Филмског центра Србије, Града Чачка, Општине Ивањица и продуцентске куће Cinnamon Films.

Медијски покровитељи кампа су: РТС, Данас и SEEcult.org.

 

Loading...