13. Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija 2018 ponovo u Srbiji i DKC-u

11.08.2018., 11:00

Mladi dokumentaristi iz celog sveta stižu u Srbiju

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart  u Požegi će tokom avgusta boraviti 32 mladih dokumentarista iz 23 zemlje, koji će u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest učesnika – studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije, doputovaće u Beograd 11. avgusta, gde će se na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda međusobno upoznati i formirati tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu Ženska pitanja. Na čelu sa lokalnim koordinatorima, ekipe će nastaviti put ka tri grada zapadne Srbije – Čačku, Ivanjici i Užicu, u kojima će pronaći junake i priče za svoje filmove. Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom.

Učesnicima kampa, u Požegi će se pridružiti i sedamnaest polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura, sa kojima će iskustvo iz režije dokumentarnog filma podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U okviru ovogodišnjeg, trećeg po redu rezidencijalnog programa za umetnike iz Srbije, IVA -inter_video_action, koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, dvoje umetnika iz Novog Sada – Mia Ćuk i Slobodan Stošić će u saradnji sa mladim filmadžijama učestvovati u produkciji svojih video radova.

U okviru pratećeg programa Interscreen, koji se održava u Požegi od 19. do 26. avgusta,  učesnici i šira publika, moći će da pogledaju program vrhunskih, nagrađivanih dokumentarnih filmova, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora  – Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma. Nakon projekcija će biti upriličeni razgovori o filmovima.

Tokom kampa i masterklasa, učesnici će posetiti Drvengrad i Ovčarsko-kablarsku klisuru, a premijera filmova snimljenih tokom kampa zakazana je za 27. avgust u 21 sat, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Već trinaest godina Filmart, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. Tokom dvanaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

13. MFSK Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films.

Medijski pokrovitelji kampa su: RTS, Danas i SEEcult.org.

 

Loading...