ДОМАЋА И РЕГИОНАЛНА УМЕТНИЧКА СЦЕНА НА 57. ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ: ЧУДО КАКОФОНИЈЕ

15.09.2018-28.10.2018, 00:00

Почеци Октобарског салона сежу у 1960. годину, када је установљен као годишња изложба најбољих остварења у области ликовних уметности на домаћој југословенској сцени, а од 1967. године у селекцију бива укључена и примењена уметност. Током своје историје Салон је мењао концепцију и облике организовања. Крајем деведесетих и почетком двехиљадитих у манифестацију је уведена улога уметничког директора, селектора или кустоса који је одлучивао о саставу, концепцији и садржају изложбе, те је 2004. године Октобарски салон постао међународни уметнички догађај у области визуелних уметности у Србији (и региону) и место дијалога домаћих и уметника из читавог света. Свака промена у историји ове манифестације, од њеног почетка до данас, изазивала је низ реакција, па тако и одлука да Салон добије међународни карактер није прошла без коментара јавности.

Показало се током последњих четрнаест година да је укључивање иностраних уметника и кустоса у Салон била продуктивна идеја где се изашло из уског локалног контекста, а тачно десет година након ове одлуке, 2014. године, десила се промена и одлучено је да се ова годишња изложба транформише у бијеналну.  Без обзира на све промене, домаћа уметничка сцена је неозабилазан део свих издања Октобарског салона, па тако и овогодишњег.

Владимир Величковић, Душан Оташевић, Ђорђе Озболт, Иван Грубанов, Ивана Башић, Марија Ћалић, Вук Ћук, Маја Ђорђевић, Александра Домановић, Нина Ивановић, Марта Јовановић, Тијана Којић, Јелена Мијић, Бранко Милисковић, Немања Николић, Катарина Здјелар, Лидија Делић су уметници из Србије који ће излагати на овогодишњем Салону насловњеном Чудо какофоније, док су уметници из региона Раденко Милак (БиХ), Давид Маљковић (Хрватска), Дарја Бајагић (Црна Гора) и Јасмина Цибиц (Словенија).

Овогодишњи уметнички директори и кустоси изложбе су Гунар Кваран (Gunnar Kvaran) и Данијел Кваран (Danielle Kvaran) који концептом Чудо какофоније (The Marvellous Cacophony) окупљају 72 уметника из целог света. Концепт 57. Октобарског салона, према изјави кустоса, почива на чињеници да је схватање савремене уметности на Западу постало универзално и да „какофонија“ од почетка 21. века бива именитељ диспаратних уметничких праваца. Назив изложбе Чудо какофоније треба да сугерише констелацију дела која изражавају, својим обликом, структурама и садржајем, разноликост и богатство какофоничног израза као важног елемента или стања у савременој уметности данас. Кустоси кроз изложбу желе да предоче уметничку продукцију у свету разматрајући различите уметничке сцене, различите генерације. Те тако структуисана изложба представљаће „инсталацију као огледало света“, као разнородну ситуацију богату какофонијом. Изложба ће бити постављена у пет простора у ужем центру Београда: у Културном центру Београда (Г

Loading...