DOMAĆA I REGIONALNA UMETNIČKA SCENA NA 57. OKTOBARSKOM SALONU: ČUDO KAKOFONIJE

15.09.2018-28.10.2018, 00:00

Počeci Oktobarskog salona sežu u 1960. godinu, kada je ustanovljen kao godišnja izložba najboljih ostvarenja u oblasti likovnih umetnosti na domaćoj jugoslovenskoj sceni, a od 1967. godine u selekciju biva uključena i primenjena umetnost. Tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja. Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih u manifestaciju je uvedena uloga umetničkog direktora, selektora ili kustosa koji je odlučivao o sastavu, koncepciji i sadržaju izložbe, te je 2004. godine Oktobarski salon postao međunarodni umetnički događaj u oblasti vizuelnih umetnosti u Srbiji (i regionu) i mesto dijaloga domaćih i umetnika iz čitavog sveta. Svaka promena u istoriji ove manifestacije, od njenog početka do danas, izazivala je niz reakcija, pa tako i odluka da Salon dobije međunarodni karakter nije prošla bez komentara javnosti.

Pokazalo se tokom poslednjih četrnaest godina da je uključivanje inostranih umetnika i kustosa u Salon bila produktivna ideja gde se izašlo iz uskog lokalnog konteksta, a tačno deset godina nakon ove odluke, 2014. godine, desila se promena i odlučeno je da se ova godišnja izložba tranformiše u bijenalnu.  Bez obzira na sve promene, domaća umetnička scena je neozabilazan deo svih izdanja Oktobarskog salona, pa tako i ovogodišnjeg.

Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Marija Ćalić, Vuk Ćuk, Maja Đorđević, Aleksandra Domanović, Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić, Katarina Zdjelar, Lidija Delić su umetnici iz Srbije koji će izlagati na ovogodišnjem Salonu naslovnjenom Čudo kakofonije, dok su umetnici iz regiona Radenko Milak (BiH), David Maljković (Hrvatska), Darja Bajagić (Crna Gora) i Jasmina Cibic (Slovenija).

Ovogodišnji umetnički direktori i kustosi izložbe su Gunar Kvaran (Gunnar Kvaran) i Danijel Kvaran (Danielle Kvaran) koji konceptom Čudo kakofonije (The Marvellous Cacophony) okupljaju 72 umetnika iz celog sveta. Koncept 57. Oktobarskog salona, prema izjavi kustosa, počiva na činjenici da je shvatanje savremene umetnosti na Zapadu postalo univerzalno i da „kakofonija“ od početka 21. veka biva imenitelj disparatnih umetničkih pravaca. Naziv izložbe Čudo kakofonije treba da sugeriše konstelaciju dela koja izražavaju, svojim oblikom, strukturama i sadržajem, raznolikost i bogatstvo kakofoničnog izraza kao važnog elementa ili stanja u savremenoj umetnosti danas. Kustosi kroz izložbu žele da predoče umetničku produkciju u svetu razmatrajući različite umetničke scene, različite generacije. Te tako struktuisana izložba predstavljaće „instalaciju kao ogledalo sveta“, kao raznorodnu situaciju bogatu kakofonijom. Izložba će biti postavljena u pet prostora u užem centru Beograda: u Kulturnom centru Beograda (G

Loading...