Концерт виолинисткиње Марије Бобић и пијанисте Укија Оваскаинена

03.09.2018., 20:00

На концерту ће, као гошће наступити и Masha Trio, који чине виолончелисткиња Матилде Вендрамин, пијанисткиња Амина Машкејева и Марија Бобић.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину и клавир у Ге–дуру, KV 301
I Allegro con spirito
II Allegro

Јоханес Брамс
Соната за виолину и клавир бр. 3 у де–молу, оп. 78
I Allegro
II Adagio

Едгар Елгар
Концерт за виолину и оркестар у ха–молу, оп. 61
I Allegro

Дмитриј Шостакович
Трио бр. 1 за виолину, виолончело и клавир, оп. 8
Masha Trio
Марија Бобић, виолина
Матилде Вендрамин, виолончело
Амина Машкејева, клавир

Биографије:
Марија Бобић (Београд, 1995) је почела да свира виолину са пет година. Похађачала је СМШ Коста Манојловић у Земуну у класи проф. Владислава Бобића, код кога је за кратко време стекла подршку и напредовала, а потом завршила прву годину ФМУ у Београду. Након тога се уписала на Универзитет музичке уметности у Грацу, где је студирала у класи проф. Прије Мичел и проф. Маигхред Мек Крeн. Од октобра 2018. године ће бити студент у класи проф. Гордана Николића, на Универзитет музичке уметности у Сарбрукену, у склопу пројекта размене студената. Освојила је бројне награде на такмичењима и фестивалима. Добитница је прве награде на Интернационалном такмичењу Grand Prize Virtuoso у Лондону (2017), друге награде у категорији соло виолине на Интернационалном такмичењу Gianluca Campochiaro у Италији, као и апсолутне прве и Специјалне награде у категорији камерне музике за дуо клавир-виолина. Била је стипендиста Gesellschaft der Freunde der Kunstuniversität Graz Универзитета музичке уметности у Грацу. Била је чланица оркестара Омладинског оркестра Борислав Пашћан, Central European Initiative Youth Orchestra (CEI), Deutsch Skandinavische Jugend – Philharmonie (DSKJP) и многих других. Учествовала је на мајсторским курсевима код еминентних професора.

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Kontemporanea и награде публике, на такмичењу Premio Haen у Шпанији. Редовно наступа  као солиста и камерни музичар  у Србији, као и широм Европе. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Уки Оваскаинен је свирао као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, као и на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима  и  наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Осим ангажовања као виши уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте, он редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима и певачима.

Идеја за оснивање трија Masha Trio се јавља у марту 2018. године под менторством проф. Андреаса Војкеа на Универзитету музичке уметности у Грацу. У јулу су биле добитнице специјалне награде на такмичењу Rizzardo Bino у Италији, у категорији камерне музике.

Амина Машкејева (Amina Mashkeyeva, Казахстан) свира клавир од пете године. Током школовања је постала лауреат другог и трећег места на Интернационалном такмичењу у Казахстану. Године 2014. је постала студент припремног разреда у класи проф. Људмиле Штац, на Универзитету музичке уметности у Грацу, а годину дана касније уписује основне студије на истом универзитету, у класи проф. Ајами Икебе. Добитниа је другог места у категорији клавир-дуо на Интернационалном такмичењу Властимир Лејсек у Чешкој. Чланица је Youth Chamber Orchestra of Turksoy.

Матилде Вендрамин (Mathilde Vendramin, Француска), свира виолончело, бави се компоновањем и певањем у различитим стиловима (џез, модерна музика, импровизација, кабаре) и на сваки наступ гледа као на свеобухватни музички перформанс. Студент је на Универзитету музичке уметности у Грацу у класи проф. Тобиаса Штосиека. Ове године је освојила прву награду на такмичењу New Music Project у Сан Марину, за извођење дела Ksharim за модификовано виолончело, које је компоновала у сарадњи са Ги Бен Товом.

Loading...