Koncert violinistkinje Marije Bobić i pijaniste Ukija Ovaskainena

03.09.2018., 20:00

Na koncertu će, kao gošće nastupiti i Masha Trio, koji čine violončelistkinja Matilde Vendramin, pijanistkinja Amina Maškejeva i Marija Bobić.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir u Ge–duru, KV 301
I Allegro con spirito
II Allegro

Johanes Brams
Sonata za violinu i klavir br. 3 u de–molu, op. 78
I Allegro
II Adagio

Edgar Elgar
Koncert za violinu i orkestar u ha–molu, op. 61
I Allegro

Dmitrij Šostakovič
Trio br. 1 za violinu, violončelo i klavir, op. 8
Masha Trio
Marija Bobić, violina
Matilde Vendramin, violončelo
Amina Maškejeva, klavir

Biografije:
Marija Bobić (Beograd, 1995) je počela da svira violinu sa pet godina. Pohađačala je SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi prof. Vladislava Bobića, kod koga je za kratko vreme stekla podršku i napredovala, a potom završila prvu godinu FMU u Beogradu. Nakon toga se upisala na Univerzitet muzičke umetnosti u Gracu, gde je studirala u klasi prof. Prije Mičel i prof. Maighred Mek Kren. Od oktobra 2018. godine će biti student u klasi prof. Gordana Nikolića, na Univerzitet muzičke umetnosti u Sarbrukenu, u sklopu projekta razmene studenata. Osvojila je brojne nagrade na takmičenjima i festivalima. Dobitnica je prve nagrade na Internacionalnom takmičenju Grand Prize Virtuoso u Londonu (2017), druge nagrade u kategoriji solo violine na Internacionalnom takmičenju Gianluca Campochiaro u Italiji, kao i apsolutne prve i Specijalne nagrade u kategoriji kamerne muzike za duo klavir-violina. Bila je stipendista Gesellschaft der Freunde der Kunstuniversität Graz Univerziteta muzičke umetnosti u Gracu. Bila je članica orkestara Omladinskog orkestra Borislav Pašćan, Central European Initiative Youth Orchestra (CEI), Deutsch Skandinavische Jugend – Philharmonie (DSKJP) i mnogih drugih. Učestvovala je na majstorskim kursevima kod eminentnih profesora.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa  kao solista i kamerni muzičar  u Srbiji, kao i širom Evrope. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Uki Ovaskainen je svirao kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima  i  nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom Tapiola. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente, on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima i pevačima.

Ideja za osnivanje trija Masha Trio se javlja u martu 2018. godine pod mentorstvom prof. Andreasa Vojkea na Univerzitetu muzičke umetnosti u Gracu. U julu su bile dobitnice specijalne nagrade na takmičenju Rizzardo Bino u Italiji, u kategoriji kamerne muzike.

Amina Maškejeva (Amina Mashkeyeva, Kazahstan) svira klavir od pete godine. Tokom školovanja je postala laureat drugog i trećeg mesta na Internacionalnom takmičenju u Kazahstanu. Godine 2014. je postala student pripremnog razreda u klasi prof. Ljudmile Štac, na Univerzitetu muzičke umetnosti u Gracu, a godinu dana kasnije upisuje osnovne studije na istom univerzitetu, u klasi prof. Ajami Ikebe. Dobitnia je drugog mesta u kategoriji klavir-duo na Internacionalnom takmičenju Vlastimir Lejsek u Češkoj. Članica je Youth Chamber Orchestra of Turksoy.

Matilde Vendramin (Mathilde Vendramin, Francuska), svira violončelo, bavi se komponovanjem i pevanjem u različitim stilovima (džez, moderna muzika, improvizacija, kabare) i na svaki nastup gleda kao na sveobuhvatni muzički performans. Student je na Univerzitetu muzičke umetnosti u Gracu u klasi prof. Tobiasa Štosieka. Ove godine je osvojila prvu nagradu na takmičenju New Music Project u San Marinu, za izvođenje dela Ksharim za modifikovano violončelo, koje je komponovala u saradnji sa Gi Ben Tovom.

Loading...