ZVEZDE NA OKTOBARCU. ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE OD OVOGODIŠNJEG OKTOBARCA?

15.09.2018-28.10.2018, 20:00

Неки од најпознатијих светских уметника нашли су се на овогодишњој листи излагача на Салону. Српска публика имаће прилике да види радове Анселма Кифера, Ероа, Олафура Елијасона, Лари Бела, Синди Шерман, Тома Сакса, Јоко Оно, Такашија Муракамија, Хелен Мартен, Еве Котаткове и Доминика Ланга, Цао Феј; као и радове етаблираних уметника млађе генерације – Ијана Ченга, Магали Ројс, Тобиаса Мадисона, Маргарет Имо, Хане Вајнбергер итд.

Поред партиципатроног рада Јоко Оно који је већ окупирао пажњу јавности, издвајамо неколико уметника који ће вас изненадити промишљањем медија који користе као и специфичношћу њихове уметничке праксе.

Еро, који је једна од водећих личности на међународној авангардној сцени шездесетих година двадесетог века и чије се име везује за нову фигурацију, хепенинг и нови талас експерименталног филма за свој рад каже: „Стрип јунаци су се појавили у мојим серијама 1963–1964. године, приликом сусрета са америчком поп културом. Прво су били интегрисани у моје композиције као референца на друге изворе, новинске чланке или дела мајстора сликарства. Током времена, постали су искључиви мотив колажа и слика великог формата“. Еро црпи инспирацију из нашег глобализованог света и његовог континуираног тока слика и информација. Као зачетник бојеног колажа, створио је сатиричну и разиграну сагу о потрошачком друштву и светској политици.

Анселм Кифер у свом богатом и монументалном опусу који спаја уметност, књижевност, сликарство и скулптуру, говори о идентитету и историји послератне Немачке. Користи широк спектар материјала, укључујући фотографије, угаљ, катран, олово, песак и сушене биљке, као и дрворез, технику са дугом и славном историјом у немачкој уметности.

Том Сакс ће на 57. Октобарском салону лансирати пет ракета, свака ће бити лансирана из Српске академије наука и уметности. Рад који захтева интерактивност подразумева да посетиоци уђу у траг лансираним ракетама и врате их како би их убележили на карти. Лансирање ће се приказивати уживо преко свих расположивих канала комуникације.

Цао Феј се сврстава међу најиновативније кинеске уметнике који су се појавили на међународној сцени. У својим филмовима и инсталацијама комбинује друштвене коментаре, популарну естетику, референце на надреализам и документарне конвенције. Њена дела одражавају брзе и хаотичне промене које се данас дешавају у кинеском друштву.

Естетика Такашија Муракамија блиска је стилу слатких цртаних филмова (кањаии) као суптилнији начин гледања на савремено друштво и културу. Међутим радом на Октобарцу Мураками одаје почаст јапанској традицији осликавања паравана и жељу уметника да у свој сликовни језик укључи елементе „дизајна“.

 

Loading...