ZVEZDE NA OKTOBARCU. ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE OD OVOGODIŠNJEG OKTOBARCA?

15.09.2018-28.10.2018, 20:00

Neki od najpoznatijih svetskih umetnika našli su se na ovogodišnjoj listi izlagača na Salonu. Srpska publika imaće prilike da vidi radove Anselma Kifera, Eroa, Olafura Elijasona, Lari Bela, Sindi Šerman, Toma Saksa, Joko Ono, Takašija Murakamija, Helen Marten, Eve Kotatkove i Dominika Langa, Cao Fej; kao i radove etabliranih umetnika mlađe generacije – Ijana Čenga, Magali Rojs, Tobiasa Madisona, Margaret Imo, Hane Vajnberger itd.

Pored participatronog rada Joko Ono koji je već okupirao pažnju javnosti, izdvajamo nekoliko umetnika koji će vas iznenaditi promišljanjem medija koji koriste kao i specifičnošću njihove umetničke prakse.

Ero, koji je jedna od vodećih ličnosti na međunarodnoj avangardnoj sceni šezdesetih godina dvadesetog veka i čije se ime vezuje za novu figuraciju, hepening i novi talas eksperimentalnog filma za svoj rad kaže: „Strip junaci su se pojavili u mojim serijama 1963–1964. godine, prilikom susreta sa američkom pop kulturom. Prvo su bili integrisani u moje kompozicije kao referenca na druge izvore, novinske članke ili dela majstora slikarstva. Tokom vremena, postali su isključivi motiv kolaža i slika velikog formata“. Ero crpi inspiraciju iz našeg globalizovanog sveta i njegovog kontinuiranog toka slika i informacija. Kao začetnik bojenog kolaža, stvorio je satiričnu i razigranu sagu o potrošačkom društvu i svetskoj politici.

Anselm Kifer u svom bogatom i monumentalnom opusu koji spaja umetnost, književnost, slikarstvo i skulpturu, govori o identitetu i istoriji posleratne Nemačke. Koristi širok spektar materijala, uključujući fotografije, ugalj, katran, olovo, pesak i sušene biljke, kao i drvorez, tehniku sa dugom i slavnom istorijom u nemačkoj umetnosti.

Tom Saks će na 57. Oktobarskom salonu lansirati pet raketa, svaka će biti lansirana iz Srpske akademije nauka i umetnosti. Rad koji zahteva interaktivnost podrazumeva da posetioci uđu u trag lansiranim raketama i vrate ih kako bi ih ubeležili na karti. Lansiranje će se prikazivati uživo preko svih raspoloživih kanala komunikacije.

Cao Fej se svrstava među najinovativnije kineske umetnike koji su se pojavili na međunarodnoj sceni. U svojim filmovima i instalacijama kombinuje društvene komentare, popularnu estetiku, reference na nadrealizam i dokumentarne konvencije. Njena dela odražavaju brze i haotične promene koje se danas dešavaju u kineskom društvu.

Estetika Takašija Murakamija bliska je stilu slatkih crtanih filmova (kanjaii) kao suptilniji način gledanja na savremeno društvo i kulturu. Međutim radom na Oktobarcu Murakami odaje počast japanskoj tradiciji oslikavanja paravana i želju umetnika da u svoj slikovni jezik uključi elemente „dizajna“.

 

Loading...