GoetheFEST 2018 / НОРМАЛАН ЖИВОТ/ 11 – 16.10.

11.10.2018., 20:00

GoetheFEST
НОРМАЛАН ЖИВОТ
11 – 16. октобар 2018. године
Дворана Културног центра Беграда, Коларчева 6

Фестивал савременог немачког филма GoetheFEST који успешно, 7. пут за редом, организује Goehte-Institut у сарадњи са Културним центром Београда биће одржан од 11. до 16. октобра 2018. године у Дворани Културног центра Београда под слоганом НОРМАЛАН ЖИВОТ, а потом се програм и овога пута сели у новосадски и нишки Културни центар.

Овогодишње издање фестивала доноси избор од 10 награђиваних и запажених филмских остварења од којих су нека са последњег Берлинала, а нека су номинована за Немачку филмску награду. Фестивал нам и овог пута нуди увид у актуелну немачку филмску продукцију, при томе одредницу ’немачки’ треба схватити условно: многи филмови који су почетком године на фестивалу Берлинале уврштени међу остварења немачке кинематографије, заправо су снимљени у копродукцији с другим европским и ваневропским земљама.

Слоган 7. GoetheFEST-а гласи „Нормалан живот”, иза чега би заправо требало да стоји знак питања. Јер, шта је уопште нормално? Ко одређује шта је нормално?
Овогодишње издање фестивала креће се у зонама експеримента, дискурса о уметности и филозофији, баналности живота ограниченог нормама.

Фестивал отварамо пројекцијом дебитантског филма Touch Me Not редитељке Адине Пинтилије. Филм предстваља својеврсно истраживање на граници фикције и стварности и носилац је Златног медведа 68. Берлинала. Као радикално остварење, овај филм изазвао је контроверзе у Немачкој, баш као и његова победа на Берлиналу; Уопштено говорећи, филмови који су се нашли на програму GoetheFEST-а 2018. имају потенцијал да поларизују публику и јавно мњење. Тим ће занимљивије бити реакције гледалаца у Београду, Новом Саду и Нишу. Издвојили бисмо и филм Томаса Штубера Међу рафовима, за који је Франц Роговски добио Велику немачку награду као најбољи главни глумац, али и јединствену филмску инсталацију Манифест Јулијана Розефелда, експериментални филм у коме америчка глумица Кејт Бланшет у 12 епизода игра 12 различитих улога, док сваки од карактера изражава један културно-историјски или политички манифест.

Многи ће се вероватно сагласити са мишљењем да ови филмови кончано причају приче које је одавно требало испричати, али ће други у њима можда видети само „типично немачку” склоност ка тешким темама. Наравно, нећемо бити ускраћени ни за иронију, а ни за лакоћу, само што нам оне ове године долазе тихо, као из потаје.

Личне судбине, различита животна схватања… филмови који одговарају на ова питања, али и постављају низ нових – о Немачкој, о свету и о смислу живота.

Продаја карата по цени од 250 динара на благајни Дворане Културног центра Београда. Радно време благајне свакога дана од 16 до 21.00 часова.

Loading...