GoetheFEST 2018 / NORMALAN ŽIVOT/ 11 – 16.10.

11.10.2018., 20:00

GoetheFEST
NORMALAN ŽIVOT
11 – 16. oktobar 2018. godine
Dvorana Kulturnog centra Begrada, Kolarčeva 6

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST koji uspešno, 7. put za redom, organizuje Goehte-Institut u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda biće održan od 11. do 16. oktobra 2018. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom NORMALAN ŽIVOT, a potom se program i ovoga puta seli u novosadski i niški Kulturni centar.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 10 nagrađivanih i zapaženih filmskih ostvarenja od kojih su neka sa poslednjeg Berlinala, a neka su nominovana za Nemačku filmsku nagradu. Festival nam i ovog puta nudi uvid u aktuelnu nemačku filmsku produkciju, pri tome odrednicu ’nemački’ treba shvatiti uslovno: mnogi filmovi koji su početkom godine na festivalu Berlinale uvršteni među ostvarenja nemačke kinematografije, zapravo su snimljeni u koprodukciji s drugim evropskim i vanevropskim zemljama.

Slogan 7. GoetheFEST-a glasi „Normalan život”, iza čega bi zapravo trebalo da stoji znak pitanja. Jer, šta je uopšte normalno? Ko određuje šta je normalno?
Ovogodišnje izdanje festivala kreće se u zonama eksperimenta, diskursa o umetnosti i filozofiji, banalnosti života ograničenog normama.

Festival otvaramo projekcijom debitantskog filma Touch Me Not rediteljke Adine Pintilije. Film predstvalja svojevrsno istraživanje na granici fikcije i stvarnosti i nosilac je Zlatnog medveda 68. Berlinala. Kao radikalno ostvarenje, ovaj film izazvao je kontroverze u Nemačkoj, baš kao i njegova pobeda na Berlinalu; Uopšteno govoreći, filmovi koji su se našli na programu GoetheFEST-a 2018. imaju potencijal da polarizuju publiku i javno mnjenje. Tim će zanimljivije biti reakcije gledalaca u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Izdvojili bismo i film Tomasa Štubera Među rafovima, za koji je Franc Rogovski dobio Veliku nemačku nagradu kao najbolji glavni glumac, ali i jedinstvenu filmsku instalaciju Manifest Julijana Rozefelda, eksperimentalni film u kome američka glumica Kejt Blanšet u 12 epizoda igra 12 različitih uloga, dok svaki od karaktera izražava jedan kulturno-istorijski ili politički manifest.

Mnogi će se verovatno saglasiti sa mišljenjem da ovi filmovi končano pričaju priče koje je odavno trebalo ispričati, ali će drugi u njima možda videti samo „tipično nemačku” sklonost ka teškim temama. Naravno, nećemo biti uskraćeni ni za ironiju, a ni za lakoću, samo što nam one ove godine dolaze tiho, kao iz potaje.

Lične sudbine, različita životna shvatanja… filmovi koji odgovaraju na ova pitanja, ali i postavljaju niz novih – o Nemačkoj, o svetu i o smislu života.

Prodaja karata po ceni od 250 dinara na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16 do 21.00 časova.

Loading...