Промоција романа „Мора да сам једном ходала по мекој трави“

15.10.2018., 18:00

15. октобар, 18.00 Галерија Артгет

Издавачка кућа Хеликс

Ауторка из Аустрије, Каролина Шути

Роман Мора да сам једном ходала по мекој трави, награђен Европском наградом за књижевност.

Мора да сам једном ходала по мекој трави је роман објављен у оквиру пројекта „Спајање: књижевна потрага за заједничким европским искуством”. Пројекат ће такође, у кратким цртама бити представљен током промоције.

Мора да сам једном ходала по мекој трави је прича о Маји, девојци која упорно покушава током целог свог живота да реконструише најдаља сећања на детињство, на своје корене и порекло и свој матерњи језик. Како је рано остала сироче, одгајила је тетка која је дуго крила истину од ње и трудила се да Маја заборави своју прошлост. Тугујући за мајком, Маја тугује и за својим матерњим језиком. Када је упознала Марека, који је такође на својеврстан начин искусио губитак културног и личног идентитета, Маја је у њему пронашла пријатеља, али и сурогат за очинску фигуру.

Кроз неколико хронолошки поређаних поглавља Маја трага за сопственим идентитетом истрајно, склапајући слагалицу успомена готово хипнотички. Коначно, она са својом ћерком путује натраг до места са којег потиче, у нади да ће проживети макар део искуства које је проживела њена мајка.

Каролина Шути рођена је 1976. Њено образовање је еклектично и свестрано; од немачке књижевности, преко енглеске и америчке компаратистике, до концертне гитаре и класичне музике. Објављивала је многе радове о књижевности и теорији, била модератор на многим догађајима посвећеним књижевности, и коначно своје знање и искуство употребила за сопствено књижевно стваралаштво.

Мора да сам једном ходала по мекој трави је њен други роман којим је упечатљиво дошла у сам врх европске књижевности. За овај роман добила је Европску награду за књижевност 2015. год.

Већ својим првим романом Кога носе, не требају му ципеле (getragen wird, braucht keine Schuhe, 2010) привукла је пажњу читалачке публике и критике, која је истицала „велико приповедачко умеће, поверење у моћ једноставног језика и изразито личан тон који сведочи о великој зрелости“. За роман Мора да сам једном ходала по мекој трави добила је Европску награду за књижевност 2015. године.

Поред романа, пише и објављује критике и есеје о књижевности, држи семинаре о књижевности и предавања о поезији. Каролина Шути живи и ради у Инзбруку.

 

Loading...