Promocija romana „Mora da sam jednom hodala po mekoj travi“

15.10.2018., 18:00

15. oktobar, 18.00 Galerija Artget

Izdavačka kuća Heliks

Autorka iz Austrije, Karolina Šuti

Roman Mora da sam jednom hodala po mekoj travi, nagrađen Evropskom nagradom za književnost.

Mora da sam jednom hodala po mekoj travi je roman objavljen u okviru projekta „Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom”. Projekat će takođe, u kratkim crtama biti predstavljen tokom promocije.

Mora da sam jednom hodala po mekoj travi je priča o Maji, devojci koja uporno pokušava tokom celog svog života da rekonstruiše najdalja sećanja na detinjstvo, na svoje korene i poreklo i svoj maternji jezik. Kako je rano ostala siroče, odgajila je tetka koja je dugo krila istinu od nje i trudila se da Maja zaboravi svoju prošlost. Tugujući za majkom, Maja tuguje i za svojim maternjim jezikom. Kada je upoznala Mareka, koji je takođe na svojevrstan način iskusio gubitak kulturnog i ličnog identiteta, Maja je u njemu pronašla prijatelja, ali i surogat za očinsku figuru.

Kroz nekoliko hronološki poređanih poglavlja Maja traga za sopstvenim identitetom istrajno, sklapajući slagalicu uspomena gotovo hipnotički. Konačno, ona sa svojom ćerkom putuje natrag do mesta sa kojeg potiče, u nadi da će proživeti makar deo iskustva koje je proživela njena majka.

Karolina Šuti rođena je 1976. Njeno obrazovanje je eklektično i svestrano; od nemačke književnosti, preko engleske i američke komparatistike, do koncertne gitare i klasične muzike. Objavljivala je mnoge radove o književnosti i teoriji, bila moderator na mnogim događajima posvećenim književnosti, i konačno svoje znanje i iskustvo upotrebila za sopstveno književno stvaralaštvo.

Mora da sam jednom hodala po mekoj travi je njen drugi roman kojim je upečatljivo došla u sam vrh evropske književnosti. Za ovaj roman dobila je Evropsku nagradu za književnost 2015. god.

Već svojim prvim romanom Koga nose, ne trebaju mu cipele (getragen wird, braucht keine Schuhe, 2010) privukla je pažnju čitalačke publike i kritike, koja je isticala „veliko pripovedačko umeće, poverenje u moć jednostavnog jezika i izrazito ličan ton koji svedoči o velikoj zrelosti“. Za roman Mora da sam jednom hodala po mekoj travi dobila je Evropsku nagradu za književnost 2015. godine.

Pored romana, piše i objavljuje kritike i eseje o književnosti, drži seminare o književnosti i predavanja o poeziji. Karolina Šuti živi i radi u Inzbruku.

 

Loading...