Трибина: Родна неодредивост

29.11.2018., 19:00

Трибина: Родна неодредивост
Трибински циклус: Лакмус времена

Родна (не)одредивост кроз призму Вирџније Вулф, 29. новембар 2018. у 19 часова
Културни центар Београда, галерија Артгет
Организација: Удружење Оксиморон и Културни центар Београда

Орландо Вирџиније Вулф бива и мушко и женско. За Вирџинију, ум великог писца је андрогин, мушко-женски. Како данас схватамо и доживљавамо оно мушко и оно женско? Као издвојене? Супротстављене? Повезане? Неразлучиве? Претопљене? Као променљиве или једном за свагда дате? Како се сналазимо у родном, међуродном, надродном?
Учествују: Биљана Дојчиновић, Јелена Ниџовић, Милица Стојаковић
Модерира: Даница Вукићевић

Учеснице

Биљана Дојчиновић
Редовна професорка и управница Катедре за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. Једна је од оснивачица Центра за женске студије у Београду као и Индок центра Асоцијације за женску иницијативу. Главна уредница Генера, часописа за феминистичку теорију, од 2002. до 2008. Од 2009. чланица управног одбора COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture. Од 2011. руководитељка истраживачког пројекта Књиженство – теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године. Објавила је књиге Гинокритика: Род и проучавање књижевности коју су писале жене (1993); Одабрана библиографија радова из феминистичке теорије/женских студија 1974–1996 (1997); Градови, собе, портрети (2006);GendeRingS: Gendered Readings in Serbian Women’s Writing (CD) (2006); Картограф модерног света (2007); Сусрети у тами: увод у читање Вирџиније Вулф (2011) и Право сунца: Другачији модернизми (2015).

Јелена Ниџовић
Рођена 1987. у Чачку. Дипломирала компаративну књижевност на Филолошком факултету у Београду. Годинама ради у књижарству и као хонорарни замајац у издавачким кућама. Објављује књижевнокритичке текстове. Већ неко време нема времена за хобије, али је играла фудбал, а нада се и да ће га играти поново.

Милица Стојаковић
Завршила Филозофски факултет, БУ, смер филозофија (2002), као и Женске студије – Центар за женске студије. Сарађивала у часописима Генеро и Про фемина. Специјалистичке студије Културе и рода уписала на Факултету политичких наука, као и магистарске, Род и политика. Неколико година радила на Мегатренд универзитету и као хонорарна сарадница Арт Фаме, Поп култа и СКЦ-а. Као професорка филозофије радила је у две школе (Прва приватна угоститељско-туристичка школа и Барили гимназија).

ЦИКЛУС ЛАКМУС ВРЕМЕНА
Организација: Удружење Оксиморон и Културни центар Београда
Место: Културни центар Београда, галерија Артгет
Време, 15, 22 и 29. новембар у 19 часова

Трибински циклус Лакмус времена сагледава наше време кроз призму важних књига и идеја из ближе и далје прошлости, оних књига које су оставиле снажан траг и у нашој интелектуалној средини, не само на глобалном плану.
Колико у њима препознајемо наше доба? Како их данас читамо и доживлјавамо? Да ли нас и шта нас у њима дотиче, шта је у њима уобличено а шта расветлјавају? Какве увиде и видике отварају?
У разговорима ће учествују књижевници и теоретичари књижевности, филозофи, социолози, психолози, антрополози…

Loading...