Tribina: Rodna neodredivost

29.11.2018., 19:00

Tribina: Rodna neodredivost
Tribinski ciklus: Lakmus vremena

Rodna (ne)odredivost kroz prizmu Virdžnije Vulf, 29. novembar 2018. u 19 časova
Kulturni centar Beograda, galerija Artget
Organizacija: Udruženje Oksimoron i Kulturni centar Beograda

Orlando Virdžinije Vulf biva i muško i žensko. Za Virdžiniju, um velikog pisca je androgin, muško-ženski. Kako danas shvatamo i doživljavamo ono muško i ono žensko? Kao izdvojene? Suprotstavljene? Povezane? Nerazlučive? Pretopljene? Kao promenljive ili jednom za svagda date? Kako se snalazimo u rodnom, međurodnom, nadrodnom?
Učestvuju: Biljana Dojčinović, Jelena Nidžović, Milica Stojaković
Moderira: Danica Vukićević

Učesnice

Biljana Dojčinović
Redovna profesorka i upravnica Katedre za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Jedna je od osnivačica Centra za ženske studije u Beogradu kao i Indok centra Asocijacije za žensku inicijativu. Glavna urednica Genera, časopisa za feminističku teoriju, od 2002. do 2008. Od 2009. članica upravnog odbora COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture. Od 2011. rukovoditeljka istraživačkog projekta Knjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine. Objavila je knjige Ginokritika: Rod i proučavanje književnosti koju su pisale žene (1993); Odabrana bibliografija radova iz feminističke teorije/ženskih studija 1974–1996 (1997); Gradovi, sobe, portreti (2006);GendeRingS: Gendered Readings in Serbian Women’s Writing (CD) (2006); Kartograf modernog sveta (2007); Susreti u tami: uvod u čitanje Virdžinije Vulf (2011) i Pravo sunca: Drugačiji modernizmi (2015).

Jelena Nidžović
Rođena 1987. u Čačku. Diplomirala komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Godinama radi u knjižarstvu i kao honorarni zamajac u izdavačkim kućama. Objavljuje književnokritičke tekstove. Već neko vreme nema vremena za hobije, ali je igrala fudbal, a nada se i da će ga igrati ponovo.

Milica Stojaković
Završila Filozofski fakultet, BU, smer filozofija (2002), kao i Ženske studije – Centar za ženske studije. Sarađivala u časopisima Genero i Pro femina. Specijalističke studije Kulture i roda upisala na Fakultetu političkih nauka, kao i magistarske, Rod i politika. Nekoliko godina radila na Megatrend univerzitetu i kao honorarna saradnica Art Fame, Pop kulta i SKC-a. Kao profesorka filozofije radila je u dve škole (Prva privatna ugostiteljsko-turistička škola i Barili gimnazija).

CIKLUS LAKMUS VREMENA
Organizacija: Udruženje Oksimoron i Kulturni centar Beograda
Mesto: Kulturni centar Beograda, galerija Artget
Vreme, 15, 22 i 29. novembar u 19 časova

Tribinski ciklus Lakmus vremena sagledava naše vreme kroz prizmu važnih knjiga i ideja iz bliže i dalje prošlosti, onih knjiga koje su ostavile snažan trag i u našoj intelektualnoj sredini, ne samo na globalnom planu.
Koliko u njima prepoznajemo naše doba? Kako ih danas čitamo i doživljavamo? Da li nas i šta nas u njima dotiče, šta je u njima uobličeno a šta rasvetljavaju? Kakve uvide i vidike otvaraju?
U razgovorima će učestvuju književnici i teoretičari književnosti, filozofi, sociolozi, psiholozi, antropolozi…

Loading...