Отварање изложбе фотографија Непутовања у Ребитленд, Непутовања из Ребитленда / 4.12. / 19.00

04.12.2018., 19:00

Филмска галерије – Дворана КЦБ-а, Коларчева 6

Ана Недељковић, Никола Мајдак млађи, Непутовања у Rabbitland, Непутовања из Rabbitlanda

(или како направити пластелинску дистопију)     4 –18. 12. 2018.

 

Уторак, 4. децембар

19.00 –  Пројекција филмова Rabittland и Непутовања

Разговор са ауторима Аном Недељковић и Николом Мајдаком млађим

Отварање изложбе фотографија Непутовања у Ребитленд, Непутовања из Ребитленда

Реч аутора:

Већ дуже време обећавамо да ћемо направити једно лепо окупљање и приказати у Београду наша два анимирана филма Rabbitland и Непутовања у биоскопу (дакле, велико платно, са свим детаљима којима смо се опсесивно бавили).

И …куцнуо је и тај час!

Уторак, 4. децембар у 19.00, у биоскопу Културног центра Београда: пројекција филмова, кратак разговор са ауторима и нешто дужи коктел.

А на зидовима Филмске галерије (већим делом премијерно) кроз изложбу фотографија представићемо вам како изгледа тај „гламурозни“ свет иза сцене, свет у коме један дан траје целих 5 секунди. Бићемо довољно храбри да са вама поделимо како изгледа сам процес стварања анимираног филма. Видећете фотогарфије из нашег студија, насмејану екипу филма, полуистопљене пластелинске лутке, стварну величину анимираних светова, скице, сториборде, делове сценографије…

И да не заборавимо, иако је ово позив на филмове, дружење, коктел и једну малу али искрену изложбу, оно о чему причамо у нашим филмовима су заправо неке озбиљне политичке теме смештене у пластелинске дистопије настале по узору на наше непосредно окружење и друге бизарне реалне светове.

Видимо се. 

Да подсетимо, инсталација Rabittland Ане Недељковић је била приказана у априлу 2010. у Ликовној галерији Културног центра Београда да би почев од те пројекције ироничног модела идеалног света креираног уз помоћ ружичастих Зечева Без Мозгаса са Николом Мајдаком млађим 2013. настао истоимени филм, награђен на Берлиналу наградом Кристални медевед, који је приказан на више од сто фестивала широм света и освојио и друге значајне награде.

Исти ауторски пар је створио и филм Непутовања у захтевној  stop-motion техници, са брижљиво израђеним фигурама од пластелина. Овај филм је светску премијеру имао ове године на Берлиналу, након чега је освојио Гран при на 65. Мартовском фестивалу у Београду у категорији анимираног филма, директно се квалификовао и за Оскара на основу освојеног Гран прија „Златни пегаз“ на фестивалу Аниматор у Пољској. Приказан је до сада и на бројним другим фестивалима, међу којима су и фестивал у Анесију у Француској, Анимафест у Загребу и Сарајево филм фестивал.

Ана Недељковић (1978, Београд) је дипломирала сликарство, магистрирала и докторирала на Факултету ликовних уметности у Београду. Инсталација Rabittland је њен докторски рад. Самостално је излагала на пет изложби у референтним галеријама у Београду и Бечу, а учествовала је и на бројним групним презентацијама и манифестацијама. У Културном центру Београда већ годинама води изузетно успешне креативне едукативне радионице за младе и семинаре о едукацији у уметности за младе и професионалце.

Никола Мајдак млађи (1972, Љубљана) је дипломирао на Факултету драмских уметности, одсек филмска и ТВ камера. Последњих 20 година активан као сниматељ, аниматор, редитељ, предавач и водитељ радионица анимираног филма. Снимио је преко 50 документарних и кратких играних филмова, десетине музичких спотова и анимација. Радио је као сниматељ за ТВ куће: BBC, France 2, ARTE, TF1, HRT, Channel4, MTV и бројне друге.

Добитник је Кристалног медведа на Берлинском филмском фестивалу, Награде града Београда за филмско и радио-телевизијско стваралаштво, као и других важних награда за анимацију и сниматељски рад.

Изложба је отворена до 18. децембра 2018. године.

 

Loading...