Otvaranje izložbe fotografija Neputovanja u Rebitlend, Neputovanja iz Rebitlenda / 4.12. / 19.00

04.12.2018., 19:00

Filmska galerije – Dvorana KCB-a, Kolarčeva 6

Ana Nedeljković, Nikola Majdak mlađi, Neputovanja u Rabbitland, Neputovanja iz Rabbitlanda

(ili kako napraviti plastelinsku distopiju)     4 –18. 12. 2018.

 

Utorak, 4. decembar

19.00 –  Projekcija filmova Rabittland i Neputovanja

Razgovor sa autorima Anom Nedeljković i Nikolom Majdakom mlađim

Otvaranje izložbe fotografija Neputovanja u Rebitlend, Neputovanja iz Rebitlenda

Reč autora:

Već duže vreme obećavamo da ćemo napraviti jedno lepo okupljanje i prikazati u Beogradu naša dva animirana filma Rabbitland i Neputovanja u bioskopu (dakle, veliko platno, sa svim detaljima kojima smo se opsesivno bavili).

I …kucnuo je i taj čas!

Utorak, 4. decembar u 19.00, u bioskopu Kulturnog centra Beograda: projekcija filmova, kratak razgovor sa autorima i nešto duži koktel.

A na zidovima Filmske galerije (većim delom premijerno) kroz izložbu fotografija predstavićemo vam kako izgleda taj „glamurozni“ svet iza scene, svet u kome jedan dan traje celih 5 sekundi. Bićemo dovoljno hrabri da sa vama podelimo kako izgleda sam proces stvaranja animiranog filma. Videćete fotogarfije iz našeg studija, nasmejanu ekipu filma, poluistopljene plastelinske lutke, stvarnu veličinu animiranih svetova, skice, storiborde, delove scenografije…

I da ne zaboravimo, iako je ovo poziv na filmove, druženje, koktel i jednu malu ali iskrenu izložbu, ono o čemu pričamo u našim filmovima su zapravo neke ozbiljne političke teme smeštene u plastelinske distopije nastale po uzoru na naše neposredno okruženje i druge bizarne realne svetove.

Vidimo se. 

Da podsetimo, instalacija Rabittland Ane Nedeljković je bila prikazana u aprilu 2010. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda da bi počev od te projekcije ironičnog modela idealnog sveta kreiranog uz pomoć ružičastih Zečeva Bez Mozgasa sa Nikolom Majdakom mlađim 2013. nastao istoimeni film, nagrađen na Berlinalu nagradom Kristalni medeved, koji je prikazan na više od sto festivala širom sveta i osvojio i druge značajne nagrade.

Isti autorski par je stvorio i film Neputovanja u zahtevnoj  stop-motion tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina. Ovaj film je svetsku premijeru imao ove godine na Berlinalu, nakon čega je osvojio Gran pri na 65. Martovskom festivalu u Beogradu u kategoriji animiranog filma, direktno se kvalifikovao i za Oskara na osnovu osvojenog Gran prija „Zlatni pegaz“ na festivalu Animator u Poljskoj. Prikazan je do sada i na brojnim drugim festivalima, među kojima su i festival u Anesiju u Francuskoj, Animafest u Zagrebu i Sarajevo film festival.

Ana Nedeljković (1978, Beograd) je diplomirala slikarstvo, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Instalacija Rabittland je njen doktorski rad. Samostalno je izlagala na pet izložbi u referentnim galerijama u Beogradu i Beču, a učestvovala je i na brojnim grupnim prezentacijama i manifestacijama. U Kulturnom centru Beograda već godinama vodi izuzetno uspešne kreativne edukativne radionice za mlade i seminare o edukaciji u umetnosti za mlade i profesionalce.

Nikola Majdak mlađi (1972, Ljubljana) je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek filmska i TV kamera. Poslednjih 20 godina aktivan kao snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma. Snimio je preko 50 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Radio je kao snimatelj za TV kuće: BBC, France 2, ARTE, TF1, HRT, Channel4, MTV i brojne druge.

Dobitnik je Kristalnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, Nagrade grada Beograda za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo, kao i drugih važnih nagrada za animaciju i snimateljski rad.

Izložba je otvorena do 18. decembra 2018. godine.

 

Loading...