БЕРГМАН: ГОДИНА ЖИВОТА / 20-26.12. / 17.00

20.12.2018., 17:00

Филм се бави преломном годином у Бергмановом професионалном животу, 1957, у којој је он снимио и имао премијере „Седмог печата“ и „Дивљих јагода“ који спадају у његова најпознатија остварења. Исте године снимио је и ТВ филм и режирао четири позоришне представе. У том смислу та година је одличан пример његовог ритма рада који је мало који редитељ успео да достигне. Филм се, међутим, не задржава само на тој години већ у времену иде и уназад и унапред користећи филмски и видео материјал бројних Бергаманових интервјуа, снимке са филмских сетова. Својеврсно „путовање“ кроз ову годину тако постаје у исто време и „путовање“ кроз цели приватни и професионални Бергманов живот. У филму се појављују познате глумице које су биле Бергманове велике љубави, и којима је Бергман био велика љубав, као што су Биби Андерсон или Лив Улман, као и холивудски глумци који су имали прилике да га или упознају или раде са њим попут Елиота Гулда, Холи Хантер и Барбре Стрејсенд. Јане Магнусон, редитељ овог документарца, користио је у свом филму и снимак чувеног интервјуа Дика Кавета који је светски познати телевизијски новинар успео да сними са Бергманом тек пошто је дошао у Шведску и преселио цео свој студио тамо. О Бергману говоре данашње филмске величине попут Рој Андерсона или Ларса фон Трира, који га сматра својим идолом. Интригантни су на други начин и интервјуи са Бергмановим рођеним братом, снимљени за телевизију у време док је Бергман био жив, али емитовани у целости тек после његове смрти. Филм баца нова светла и на професионални, и на приватни живот славног редитеља приближавајући се његовом емотивном делу личности који има своје дубоке корене у детињству и о којем он и говори, али и не говори у својим књигама. У том смислу његови филмови добијају понекад нови емотивни контекст јер схватамо да су често нека врста обрнутог огледала у којем је себе посматрао кроз разне ликове и приче.

Филм је био у званичној селекцији фестивала у Кану и Сан Себастиану ове године и номинован је у категорији документараца за најпрестижније награде Европске Филмске Академије.

Шведска, 2018, 117′

Редитељ: Јане Магнусон

У филму се појављују: Лив Улман, Биби Андерсон, Ларс фон Трир, Рој Андерсон, Барбра Стрејсенд, Елиот Гулд, Дик Кавет, Холи Хантер.

Loading...