BERGMAN: GODINA ŽIVOTA / 20-26.12. / 17.00

20.12.2018., 17:00

Film se bavi prelomnom godinom u Bergmanovom profesionalnom životu, 1957, u kojoj je on snimio i imao premijere „Sedmog pečata“ i „Divljih jagoda“ koji spadaju u njegova najpoznatija ostvarenja. Iste godine snimio je i TV film i režirao četiri pozorišne predstave. U tom smislu ta godina je odličan primer njegovog ritma rada koji je malo koji reditelj uspeo da dostigne. Film se, međutim, ne zadržava samo na toj godini već u vremenu ide i unazad i unapred koristeći filmski i video materijal brojnih Bergamanovih intervjua, snimke sa filmskih setova. Svojevrsno „putovanje“ kroz ovu godinu tako postaje u isto vreme i „putovanje“ kroz celi privatni i profesionalni Bergmanov život. U filmu se pojavljuju poznate glumice koje su bile Bergmanove velike ljubavi, i kojima je Bergman bio velika ljubav, kao što su Bibi Anderson ili Liv Ulman, kao i holivudski glumci koji su imali prilike da ga ili upoznaju ili rade sa njim poput Eliota Gulda, Holi Hanter i Barbre Strejsend. Jane Magnuson, reditelj ovog dokumentarca, koristio je u svom filmu i snimak čuvenog intervjua Dika Kaveta koji je svetski poznati televizijski novinar uspeo da snimi sa Bergmanom tek pošto je došao u Švedsku i preselio ceo svoj studio tamo. O Bergmanu govore današnje filmske veličine poput Roj Andersona ili Larsa fon Trira, koji ga smatra svojim idolom. Intrigantni su na drugi način i intervjui sa Bergmanovim rođenim bratom, snimljeni za televiziju u vreme dok je Bergman bio živ, ali emitovani u celosti tek posle njegove smrti. Film baca nova svetla i na profesionalni, i na privatni život slavnog reditelja približavajući se njegovom emotivnom delu ličnosti koji ima svoje duboke korene u detinjstvu i o kojem on i govori, ali i ne govori u svojim knjigama. U tom smislu njegovi filmovi dobijaju ponekad novi emotivni kontekst jer shvatamo da su često neka vrsta obrnutog ogledala u kojem je sebe posmatrao kroz razne likove i priče.

Film je bio u zvaničnoj selekciji festivala u Kanu i San Sebastianu ove godine i nominovan je u kategoriji dokumentaraca za najprestižnije nagrade Evropske Filmske Akademije.

Švedska, 2018, 117′

Reditelj: Jane Magnuson

U filmu se pojavljuju: Liv Ulman, Bibi Anderson, Lars fon Trir, Roj Anderson, Barbra Strejsend, Eliot Guld, Dik Kavet, Holi Hanter.

Loading...