Концерт Клавирског квинтета „АЛТРО СЕНСО“

13.12.2018., 20:00

Крај године обележићемо наступом Клавирског квинтета Алтро сенсо који чине Наташа Шпачек, Теа Петровић-Балинт, Бојана Јовановић Јотић, Јован Стојановић и Душан Кочишевић. Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

програм:
Дмитриј  Шостакович (1906-1975)
Свита Обад
Увертира
Контраданца
Ноктурно
Галоп
Романса
Празник

Петар  Стојановић (1877-1957)
Клавирски квинтет у це-молу, оп. 9
Allegro
Allegro vivo (quasi Presto)
Andantino
Allegro vivace

Клавирски квинтет Алтро сенсо основан је  2014. године, и први је клавирски квинтет након дужег времена у Србији са континуираним наступима. Квинтет одржава концерте, као и тематске  и мултимедијалне пројекте посвећеним деци. Посебну пажњу поклања наступима у хуманитарне сврхе. Квинтет је до сада имао oко 30 наступа међу којима су концерти у сали Мокрањац, енотеци Радо виолинс, Миксер хаус, КЦ Лада, великој сали Коларца, Кући Краља Петра првог, Дечјем културнум центру, Уметничком павиљону Цвијета Зузорић, Музеју Народног позоришта, Свечаној сали Скупштине града, Народној библиотеци Србије. Осим у Београду, Квинтет редовно наступа широм Србије (Рума, Смедерево, Инђија, Ваљево, Сопот, Нови Сад, Крагујевац, Ниш).
Придруживши се сличним манифестацијама одржаним широм Русије, Квинтет је једини у Србији обележио годишњицу 175 година рођења  П.И Чајковског, остваривши мултимедијални пројекат у Центру за културну деконтаминацију у Београду на дан рођења композитора, и неколико дана касније Концертом у улици Чајковског у Спортској гимназији у Београду. Премијерно је представио београдској, нишкој и крагујевачкој публици квинтете Енрикеа Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући годишњице ових композитора.
Током 2018. године остварују пројекат Ренесанса заборављеног Петра Стојановића концертима у салама Колегијум Хунгарикум и Гварнеријус (као део Међународног научног скупа На маргинама музиколошког канона: композиторска генерација Петра Стојановића, Петра Крстића и Станислава Биничког) у Београду, као и у Будимпешти (у оквиру Месеца српске културе),  и у Неготину (на фестивалу Мокрањчеви дани).  Носиоци су Почаснице Мокрањчевих дана за остварен концерт.

Наташа Шпачек потиче из чешке музичке породице. Завршила је основне (класа Јокут Михаиловић) и магистарске студије (класа Арба Валдме) на ФМУ у Београду, као најуспешнији студент клавирског одсека.  Добитник је републичких, савезних и међународних награда (Лауреат на конкурсу С. Рахмањинов). Наступала је са многим београдским оркестрима. Остварила је снимке за ТВ Београд и Нови Сад. Одржала бројне реситале у Србији, као и у Москви и Стокхолму. Такође, настпала је на бројним концертима  камерне музике као члан ансамбала Алтро модо, Алтро сенсо и других. Бави се компоновањем и аранжирањем класичних дела за соло клавир, клавирски дуо и квинтет. Предаје клавир у МШ Мокрањац.
Захваљујући контакту са унуком и родбином Петра Стојановића, који су јој уступили породично наслеђе, реализовала је 2018. године  изложбу о композитору. Изложба је представљена у Будимпешти и у Неготину у оквиру Мокрањчевих дана.

Теа Петровић-Балинт (Београд, 1971) је почела да учи виолину у МШ Коста Манојловић, где је већ у нижој школи имала бројне наступе, како солистичке тако и као члан Филхармоније младих Борислав Пашћан. Завршила је СМШ Мокрањац и школовање наставила на ФМУ у Београду у класи М. Косановић. Усавршавала се на мајсторском курсу у Грожњану код проф.Жислина. Имала је велики број наступа као члан различитих камерних оркестрара на просторима бивше СФРЈ као и у Италији. Члан је  Београдске филхармоније од 1994. године.

Бојана Јовановић Јотић (Београд) студије виолине завршила је на ФМУ у Београду, у класи доц. Љубомира Михајловића. Постдипломске студије на истом факултету завршила је у класи доц. Весне Станковић. Похађала је курсеве проф. Д. Такена и В. Станковић. Од почетка студија била је активни члан камерног оркестра Гудачи св.Ђорђа и члан УМУС-а. Сарађивала је са истакнутим уметницима као што су Јулијан Рахлин, Александар Маџар, Ирена Графенауер, Весна Станковић, Стефан Миленковић и многи други. Члан је Симфонијског оркестра РТС, No borders оркестра, ансамбла Метаморфозис, квартета Мокрањац и квинтета Алтро сенсо.

Јован Стојановић (Београд, 1959) је дипломирао на ФМУ у класи проф. П. Ивановића. Још као студент свирао је у камерном оркестру Душан Сковран. По завршетку студија радио је као професор виоле у МШ Станковић. Усавршавао се на Академији Киђана у Сијени, где је учествовао на мајсторским курсевима Г. Каусеа и Ј. Башмета. Живео је и радо у Холандији као члан оркестара као што су Холандски променадни оркестар из Амстердама и Хет брабантс оркестар из Ајндховена, Камерни ансамбл из Келна, Оркестар Метрополитан из Лисабона и Луксембуршка филхармонија. У МШ др Војислав Вучковић ради од 1996. године. Стални је сарадник Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а.

Душан Кочишевић (Београд, 1973) почео је да учи виолончело у класи Стевана Бешевића у МШ Мокрањац. Завршио је ФМУ у Београду у класама Ксеније Јанковић и Сандре Белић. Био  је учесник међународних семинара за виолончело код Михаела Флаксмана и Казимира Михалика. Добитник је првих награда на Републичком такмичењу у Београду и Савезном такмичењу у Сарајеву 1989. Посвећен је раду у камерним ансамблима са којима је наступао у Србији и широм некадашње СФРЈ. Остварио је више снимака за радио, ТВ, филм и позориште. Учесник је Међународне трибине композитора од њених почетака. Наступа са различитим ансамблима у држави и региону. Професионално је ангажован у Београдској филхармонији од 1992. године.

 

Loading...