Koncert Klavirskog kvinteta „ALTRO SENSO“

13.12.2018., 20:00

Kraj godine obeležićemo nastupom Klavirskog kvinteta Altro senso koji čine Nataša Špaček, Tea Petrović-Balint, Bojana Jovanović Jotić, Jovan Stojanović i Dušan Kočišević. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

program:
Dmitrij  Šostakovič (1906-1975)
Svita Obad
Uvertira
Kontradanca
Nokturno
Galop
Romansa
Praznik

Petar  Stojanović (1877-1957)
Klavirski kvintet u ce-molu, op. 9
Allegro
Allegro vivo (quasi Presto)
Andantino
Allegro vivace

Klavirski kvintet Altro senso osnovan je  2014. godine, i prvi je klavirski kvintet nakon dužeg vremena u Srbiji sa kontinuiranim nastupima. Kvintet održava koncerte, kao i tematske  i multimedijalne projekte posvećenim deci. Posebnu pažnju poklanja nastupima u humanitarne svrhe. Kvintet je do sada imao oko 30 nastupa među kojima su koncerti u sali Mokranjac, enoteci Rado violins, Mikser haus, KC Lada, velikoj sali Kolarca, Kući Kralja Petra prvog, Dečjem kulturnum centru, Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, Muzeju Narodnog pozorišta, Svečanoj sali Skupštine grada, Narodnoj biblioteci Srbije. Osim u Beogradu, Kvintet redovno nastupa širom Srbije (Ruma, Smederevo, Inđija, Valjevo, Sopot, Novi Sad, Kragujevac, Niš).
Pridruživši se sličnim manifestacijama održanim širom Rusije, Kvintet je jedini u Srbiji obeležio godišnjicu 175 godina rođenja  P.I Čajkovskog, ostvarivši multimedijalni projekat u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu na dan rođenja kompozitora, i nekoliko dana kasnije Koncertom u ulici Čajkovskog u Sportskoj gimnaziji u Beogradu. Premijerno je predstavio beogradskoj, niškoj i kragujevačkoj publici kvintete Enrikea Granadosa i Petra Stojanovića, obeležavajući godišnjice ovih kompozitora.
Tokom 2018. godine ostvaruju projekat Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića koncertima u salama Kolegijum Hungarikum i Gvarnerijus (kao deo Međunarodnog naučnog skupa Na marginama muzikološkog kanona: kompozitorska generacija Petra Stojanovića, Petra Krstića i Stanislava Biničkog) u Beogradu, kao i u Budimpešti (u okviru Meseca srpske kulture),  i u Negotinu (na festivalu Mokranjčevi dani).  Nosioci su Počasnice Mokranjčevih dana za ostvaren koncert.

Nataša Špaček potiče iz češke muzičke porodice. Završila je osnovne (klasa Jokut Mihailović) i magistarske studije (klasa Arba Valdme) na FMU u Beogradu, kao najuspešniji student klavirskog odseka.  Dobitnik je republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada (Laureat na konkursu S. Rahmanjinov). Nastupala je sa mnogim beogradskim orkestrima. Ostvarila je snimke za TV Beograd i Novi Sad. Održala brojne resitale u Srbiji, kao i u Moskvi i Stokholmu. Takođe, nastpala je na brojnim koncertima  kamerne muzike kao član ansambala Altro modo, Altro senso i drugih. Bavi se komponovanjem i aranžiranjem klasičnih dela za solo klavir, klavirski duo i kvintet. Predaje klavir u MŠ Mokranjac.
Zahvaljujući kontaktu sa unukom i rodbinom Petra Stojanovića, koji su joj ustupili porodično nasleđe, realizovala je 2018. godine  izložbu o kompozitoru. Izložba je predstavljena u Budimpešti i u Negotinu u okviru Mokranjčevih dana.

Tea Petrović-Balint (Beograd, 1971) je počela da uči violinu u MŠ Kosta Manojlović, gde je već u nižoj školi imala brojne nastupe, kako solističke tako i kao član Filharmonije mladih Borislav Pašćan. Završila je SMŠ Mokranjac i školovanje nastavila na FMU u Beogradu u klasi M. Kosanović. Usavršavala se na majstorskom kursu u Grožnjanu kod prof.Žislina. Imala je veliki broj nastupa kao član različitih kamernih orkestrara na prostorima bivše SFRJ kao i u Italiji. Član je  Beogradske filharmonije od 1994. godine.

Bojana Jovanović Jotić (Beograd) studije violine završila je na FMU u Beogradu, u klasi doc. Ljubomira Mihajlovića. Postdiplomske studije na istom fakultetu završila je u klasi doc. Vesne Stanković. Pohađala je kurseve prof. D. Takena i V. Stanković. Od početka studija bila je aktivni član kamernog orkestra Gudači sv.Đorđa i član UMUS-a. Sarađivala je sa istaknutim umetnicima kao što su Julijan Rahlin, Aleksandar Madžar, Irena Grafenauer, Vesna Stanković, Stefan Milenković i mnogi drugi. Član je Simfonijskog orkestra RTS, No borders orkestra, ansambla Metamorfozis, kvarteta Mokranjac i kvinteta Altro senso.

Jovan Stojanović (Beograd, 1959) je diplomirao na FMU u klasi prof. P. Ivanovića. Još kao student svirao je u kamernom orkestru Dušan Skovran. Po završetku studija radio je kao profesor viole u MŠ Stanković. Usavršavao se na Akademiji Kiđana u Sijeni, gde je učestvovao na majstorskim kursevima G. Kausea i J. Bašmeta. Živeo je i rado u Holandiji kao član orkestara kao što su Holandski promenadni orkestar iz Amsterdama i Het brabants orkestar iz Ajndhovena, Kamerni ansambl iz Kelna, Orkestar Metropolitan iz Lisabona i Luksemburška filharmonija. U MŠ dr Vojislav Vučković radi od 1996. godine. Stalni je saradnik Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a.

Dušan Kočišević (Beograd, 1973) počeo je da uči violončelo u klasi Stevana Beševića u MŠ Mokranjac. Završio je FMU u Beogradu u klasama Ksenije Janković i Sandre Belić. Bio  je učesnik međunarodnih seminara za violončelo kod Mihaela Flaksmana i Kazimira Mihalika. Dobitnik je prvih nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Saveznom takmičenju u Sarajevu 1989. Posvećen je radu u kamernim ansamblima sa kojima je nastupao u Srbiji i širom nekadašnje SFRJ. Ostvario je više snimaka za radio, TV, film i pozorište. Učesnik je Međunarodne tribine kompozitora od njenih početaka. Nastupa sa različitim ansamblima u državi i regionu. Profesionalno je angažovan u Beogradskoj filharmoniji od 1992. godine.

 

Loading...