WONGAR / 6 – 11.12. / 17.00

06.12.2018-11.12.2018, 17:00

WONGAR је минималистички портрет српског имигранта у Аустралији, Сретена Божића (B. Wongar), писца и антрополога, првог аутора који је објавио приче о малтретирању Абориџана које је спроводила влада преко ископавања уранијума и нуклеарних тестирања која су вршена у пределима претежно насељеним домородачким становништвом. !977 године његова колекција прича „The Track to Balguwas“ објављена је у француском књижевном магазину Les Temps Modernes, али у Аустралији није могла бити објављена све до 1991 године када је коначно нашао издавача. Wongar је имао жену Абориџанку и двоје деце којима никада није било дозвољено да живе с њим у Мелбуррну и који су нестали у циклону 1974 године, који је уништио подручје северне Аустралије.

Филм Андријане Стојковић се бави Wongarovim свакидашњим животом, који се састоји углавном од бриге за дивље осе Аустралије, динго псе, као и од завршавања новог романа. Редитељка алтернира снимке његовог живота са импресивним кадровима једне абориџанске сценске представе. Овај филм бави се пишчевом повезаношћу са природом, оличеном кроз дивље псе Аустралије о којима се брине и негује их исказујући на један спонтан и аутенетичан начин филозофију свих древних цивилизација које свако живо биће на Земљи третирају као равно човеку, поштујући живот у том бићу, не подређујући га животу човека. У борби за спас сваког живота, он побеђује и тамо где људи око њега посусутају и не верују у чудесну моћ чисте љубави.

Филм је победник овогодишњег Мартовског фестивала документарног и играног филма у Београду. Новембра 2018 године учестваовао је на престижном фестивалу IDFA у званичној конкуреницији.

6.12. ПОСЛЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ ФИЛМА ОДРЖАЋЕ СЕ РАЗГОВОР СА РЕДИТЕЉКОМ ФИЛМА АНДРИЈАНОМ СТОЈКОВИЋ И МОНТАЖЕРОМ ФИЛМА ЏЕМОМ ОСТУФЕКЧИЈЕМ

10.12. ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ИНТЕРЕСОВАЊА ПОЗНАВАВАЛАЦА, ПРОФЕСОРА И ИЗДАВАЧА WONGAR-ОВОГ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА  ЗА ФИЛМ О ЊЕМУ  У ПОНЕДЕЉАК 10. ДЕЦЕМБРА ОРГАНИЗУЈЕМО ДРУГИ РАЗГОВОР СА ПУБЛИКОМ ПОСЛЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ ФИЛМА. СА ПУБЛИКОМ ЋЕ РАЗГОВАРАТИ РЕДИТЕЉКА АНДРИЈАНА СТОЈКОВИЋ, МОНТАЖЕР ЏЕМ ОСТУФЕКЧИ, ПРОФЕСОРКА ФАКУЛТЕТА ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ ЉИЉАНА БОГОЕВА СЕДЛАР, ВОЈО СТАНИШИЋ, ДИРЕКТОР ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ЈАСЕН КОЈА ЈЕ ИЗДАЛА И ИЗДАЈЕ СВЕ WONGAR-ОВЕ КЊИГЕ И ЈЕЛЕНА АРСЕНИЈЕВИЋ, ПИСАЦ ДОКТОРАТА НА ТЕМУ WONGAR-ОВОГ СТВАРАЛАШТВА „TERRA AMATA VERSUS TERRA NULLIUS“

 

Србија, 2018, 60

Документарни филм

Редитељ и сценариста: Андријана Стојковић

Продуцент филма Миша Могоровић. Извршни продуцент: Јелена Станковић. Монтажер филма Џем Остуфекчи

Loading...