WONGAR / 6 – 11.12. / 17.00

06.12.2018-11.12.2018, 17:00

WONGAR je minimalistički portret srpskog imigranta u Australiji, Sretena Božića (B. Wongar), pisca i antropologa, prvog autora koji je objavio priče o maltretiranju Aboridžana koje je sprovodila vlada preko iskopavanja uranijuma i nuklearnih testiranja koja su vršena u predelima pretežno naseljenim domorodačkim stanovništvom. !977 godine njegova kolekcija priča „The Track to Balguwas“ objavljena je u francuskom književnom magazinu Les Temps Modernes, ali u Australiji nije mogla biti objavljena sve do 1991 godine kada je konačno našao izdavača. Wongar je imao ženu Aboridžanku i dvoje dece kojima nikada nije bilo dozvoljeno da žive s njim u Melburrnu i koji su nestali u ciklonu 1974 godine, koji je uništio područje severne Australije.

Film Andrijane Stojković se bavi Wongarovim svakidašnjim životom, koji se sastoji uglavnom od brige za divlje ose Australije, dingo pse, kao i od završavanja novog romana. Rediteljka alternira snimke njegovog života sa impresivnim kadrovima jedne aboridžanske scenske predstave. Ovaj film bavi se piščevom povezanošću sa prirodom, oličenom kroz divlje pse Australije o kojima se brine i neguje ih iskazujući na jedan spontan i autenetičan način filozofiju svih drevnih civilizacija koje svako živo biće na Zemlji tretiraju kao ravno čoveku, poštujući život u tom biću, ne podređujući ga životu čoveka. U borbi za spas svakog života, on pobeđuje i tamo gde ljudi oko njega posusutaju i ne veruju u čudesnu moć čiste ljubavi.

Film je pobednik ovogodišnjeg Martovskog festivala dokumentarnog i igranog filma u Beogradu. Novembra 2018 godine učestvaovao je na prestižnom festivalu IDFA u zvaničnoj konkureniciji.

6.12. POSLE PROJEKCIJE FILMA ODRŽAĆE SE RAZGOVOR SA REDITELJKOM FILMA ANDRIJANOM STOJKOVIĆ I MONTAŽEROM FILMA DŽEMOM OSTUFEKČIJEM

10.12. POVODOM VELIKOG INTERESOVANJA POZNAVAVALACA, PROFESORA I IZDAVAČA WONGAR-OVOG KNJIŽEVNOG DELA  ZA FILM O NJEMU  U PONEDELJAK 10. DECEMBRA ORGANIZUJEMO DRUGI RAZGOVOR SA PUBLIKOM POSLE PROJEKCIJE FILMA. SA PUBLIKOM ĆE RAZGOVARATI REDITELJKA ANDRIJANA STOJKOVIĆ, MONTAŽER DŽEM OSTUFEKČI, PROFESORKA FAKULTETA DRAMSKIH UMETNOSTI LJILJANA BOGOEVA SEDLAR, VOJO STANIŠIĆ, DIREKTOR IZDAVAČKE KUĆE JASEN KOJA JE IZDALA I IZDAJE SVE WONGAR-OVE KNJIGE I JELENA ARSENIJEVIĆ, PISAC DOKTORATA NA TEMU WONGAR-OVOG STVARALAŠTVA „TERRA AMATA VERSUS TERRA NULLIUS“

 

Srbija, 2018, 60

Dokumentarni film

Reditelj i scenarista: Andrijana Stojković

Producent filma Miša Mogorović. Izvršni producent: Jelena Stanković. Montažer filma Džem Ostufekči

Loading...