ЂОРЂЕ ОДАНОВИЋ ИСПИТИВАЊЕ ДУБИНЕ

14.03.2019-04.04.2019, 12:00-20:00

Брдо, инк јет штампа на Фуџи-арт папиру, 145 x 110 cm (анаглиф)

Ђорђе Одановић, ИСПИТИВАЊЕ ДУБИНЕ
Кустоскиња: Милена Марјановић
14. март – 4. април 2019.
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Отварање: четвртак, 14. март 2019. у 19.00

Убедљивост фотографија ненаративног карактера на изложби  Испитивање дубине, као уосталом и у претходним Одановићевим циклусима, не темељи се на њиховој симболичкој вредности, јер су оне увек ближе денотацији него конотацији – денотацији која само упућује на означени појам не улазећи у сферу конотације као могућих асоцијација. Одановићева фотографија доноси осећај човека наспрам места на коме јесте. Пред њом се перципира сензоријални ехо простора. И ту смо код најбитнијег елемента овог циклуса – простора, то јест треће димензије. Одановићеве фотографије се не само гледају него се у њих и улази посредством старе заборављене технике, стереофотографије, у новије време актуализоване посредством 3Д филмова који се и заснивају на анаглифима, чији су корени  управо у стереофотографији.
Стереофотографија функционише на начелу по којем се наше очи налазе на удаљености између 60 и 70 милиметара једно од другог. Свако око гледа из другог угла, а спајањем те две слике у нашем мозгу добија се утисак пластичности.

Најновију серију Одановићевих фотографија одликује стилска доследност: на њима нема ничег случајног, нема пада тонуса нити бизарности у композицији, заправо ништа нам не одвлачи пажњу од саме дубине. Чврст ослонац у узнемирујућој панорами визуелних уметности нашег доба. (Милена Марјановић)

Ђорђе Одановић је дипломирао и магистрирао на Факултету примењених уметности у Београду на Катедри графике, Одсек фотографије. Члан је УЛУПУДС–а и УЛУС–а.
Од 1998. ради на Академији уметности у Новом Саду, од 2011. у звању редовног професора. У периоду 2009–2011 гостујући је професор на Архитектонском факултету у Београду, а 2010. је био уметнички директор специјализоване фотографске Галерије Артгет Културног центра, Београда.
Остварио је 26 самосталних изложби и око 100 групних изложби у Србији и иностранству: Келн, Атина, Солун, Париз, Братислава, Вервије, Лима, Плевен.
Међу бројним наградама су и Награда за фотографију Октобарског салона (1995), Награда УЛУПУДС-а за изложбу у Културном центру (2003), Друга награда за фотографију на конкурсу Епсона (2004), Повеља за фотографску иновацију у 2003. години Националног центра за фотографију (2004), Прва награда за фотографију на Бијеналу минијатуре у Горњем Милановцу (2018).

Програм уз изложбу
Субота, 23. март 2019.
13.00 – Ауторско-кустоско вођење и приказ рада: Ђорђе Одановић и Милена Марјановић
Модерира: Катарина Костандиновић

За групне посете, као и за вођења кроз изложбе, за групе веће од 15 људи молимо вас да најавите долазак на bojana.brankovic@kcb.rs

 

Loading...