ĐORĐE ODANOVIĆ ISPITIVANJE DUBINE

14.03.2019-04.04.2019, 12:00-20:00

Brdo, ink jet štampa na Fudži-art papiru, 145 x 110 cm (anaglif)

Đorđe Odanović, ISPITIVANJE DUBINE
Kustoskinja: Milena Marjanović
14. mart – 4. april 2019.
Galerija Artget, Trg republike 5/I
Otvaranje: četvrtak, 14. mart 2019. u 19.00

Ubedljivost fotografija nenarativnog karaktera na izložbi  Ispitivanje dubine, kao uostalom i u prethodnim Odanovićevim ciklusima, ne temelji se na njihovoj simboličkoj vrednosti, jer su one uvek bliže denotaciji nego konotaciji – denotaciji koja samo upućuje na označeni pojam ne ulazeći u sferu konotacije kao mogućih asocijacija. Odanovićeva fotografija donosi osećaj čoveka naspram mesta na kome jeste. Pred njom se percipira senzorijalni eho prostora. I tu smo kod najbitnijeg elementa ovog ciklusa – prostora, to jest treće dimenzije. Odanovićeve fotografije se ne samo gledaju nego se u njih i ulazi posredstvom stare zaboravljene tehnike, stereofotografije, u novije vreme aktualizovane posredstvom 3D filmova koji se i zasnivaju na anaglifima, čiji su koreni  upravo u stereofotografiji.
Stereofotografija funkcioniše na načelu po kojem se naše oči nalaze na udaljenosti između 60 i 70 milimetara jedno od drugog. Svako oko gleda iz drugog ugla, a spajanjem te dve slike u našem mozgu dobija se utisak plastičnosti.

Najnoviju seriju Odanovićevih fotografija odlikuje stilska doslednost: na njima nema ničeg slučajnog, nema pada tonusa niti bizarnosti u kompoziciji, zapravo ništa nam ne odvlači pažnju od same dubine. Čvrst oslonac u uznemirujućoj panorami vizuelnih umetnosti našeg doba. (Milena Marjanović)

Đorđe Odanović je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Katedri grafike, Odsek fotografije. Član je ULUPUDS–a i ULUS–a.
Od 1998. radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, od 2011. u zvanju redovnog profesora. U periodu 2009–2011 gostujući je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a 2010. je bio umetnički direktor specijalizovane fotografske Galerije Artget Kulturnog centra, Beograda.
Ostvario je 26 samostalnih izložbi i oko 100 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu: Keln, Atina, Solun, Pariz, Bratislava, Vervije, Lima, Pleven.
Među brojnim nagradama su i Nagrada za fotografiju Oktobarskog salona (1995), Nagrada ULUPUDS-a za izložbu u Kulturnom centru (2003), Druga nagrada za fotografiju na konkursu Epsona (2004), Povelja za fotografsku inovaciju u 2003. godini Nacionalnog centra za fotografiju (2004), Prva nagrada za fotografiju na Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu (2018).

Program uz izložbu
Subota, 23. mart 2019.
13.00 – Autorsko-kustosko vođenje i prikaz rada: Đorđe Odanović i Milena Marjanović
Moderira: Katarina Kostandinović

Za grupne posete, kao i za vođenja kroz izložbe, za grupe veće od 15 ljudi molimo vas da najavite dolazak na bojana.brankovic@kcb.rs

 

Loading...