ВОЂЕЊЕ И РАЗГОВОР О ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

02.03.2019., 13:00

Фото: Породица © Колекција Милоша Јуришића

Субота, 2. март у 13.00
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

Марија Мара Росандић, прва дама српске фотографије

13:00 – Кроз изложбу води Милена Марјановић, уметничка директорка Галерије Артгет за 2019

Упоређујући Марине фотографије скулптура Томе Росандића које се налазе у збирци Милоша Јуришића, поред оних већ изложених, са репродукцијама у старим каталозима, колекционар и ауторка изложбе Милена Марјановић успели су да утврде ауторство још двадесетак Мариних фотографија, које ће ексклузивно бити пројектоване у току вођења кроз изложбу.

Изложба о првој српској фотографкињи представља истраживачки пројекат овогодишње уметничке директорке Галерије АРТГЕТ. Марија Мара Росандић (Рума, 1883 – Београд, 1954) прва је српска школована фотографкиња и једна од првих школованих фотографкиња на Балкану. Била је стручни сарадник првог српског фото-часописа Фотографски преглед, оснивач првог фото-клуба у нас, 1928. године – Београдског фото-клуба – и једина и прва жена члан Управног одбора. Осим тога, имала је свој фото-атеље, најпре у Загребу, а затим је неколико променила и у Београду. Без обзира на поменуте податке, њен лик и дело нису познати широј јавности, иако је била и супруга великог вајара Томе Росандића.

Улаз је слободан, добро дошли!

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима.

Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Loading...