VOĐENJE I RAZGOVOR O IZLOŽBI U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

02.03.2019., 13:00

Foto: Porodica © Kolekcija Miloša Jurišića

Subota, 2. mart u 13.00
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Marija Mara Rosandić, prva dama srpske fotografije

13:00 – Kroz izložbu vodi Milena Marjanović, umetnička direktorka Galerije Artget za 2019

Upoređujući Marine fotografije skulptura Tome Rosandića koje se nalaze u zbirci Miloša Jurišića, pored onih već izloženih, sa reprodukcijama u starim katalozima, kolekcionar i autorka izložbe Milena Marjanović uspeli su da utvrde autorstvo još dvadesetak Marinih fotografija, koje će ekskluzivno biti projektovane u toku vođenja kroz izložbu.

Izložba o prvoj srpskoj fotografkinji predstavlja istraživački projekat ovogodišnje umetničke direktorke Galerije ARTGET. Marija Mara Rosandić (Ruma, 1883 – Beograd, 1954) prva je srpska školovana fotografkinja i jedna od prvih školovanih fotografkinja na Balkanu. Bila je stručni saradnik prvog srpskog foto-časopisa Fotografski pregled, osnivač prvog foto-kluba u nas, 1928. godine – Beogradskog foto-kluba – i jedina i prva žena član Upravnog odbora. Osim toga, imala je svoj foto-atelje, najpre u Zagrebu, a zatim je nekoliko promenila i u Beogradu. Bez obzira na pomenute podatke, njen lik i delo nisu poznati široj javnosti, iako je bila i supruga velikog vajara Tome Rosandića.

Ulaz je slobodan, dobro došli!

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Loading...