Концертна промоција гитара градитеља Мирослава Хркаловића

16.09.2019., 20:00

Гитаристи Марко Радојковић и Милан Дујмовић, као и млади Тодор Драговић ће представити најновије инструменте из градитељске радионице Мирослава Хркаловића израђених од различитих врста резонантног дрвета.

Програм:
Жоао Пернамбуко
Sons de Carrilhões
ТОДОР ДРАГОВИЋ

Милан Дујмовић
Valse Triste
Mazurka Lacrima
Mazurka Mia
Over the See
Pictures of Venice
Winter Valse
Sails on the Wind
МИЛАН ДУЈМОВИЋ

Ђулио Регонди
Introduction et caprice, оп. 23

Исак Албениз
Севиља, за гитару

Марио Кастелнуово-Тедеско
Capriccio diabolico (Omaggio a Paganini), оп. 85

Франциско Тарега
El Columpio
МАРКО РАДОЈКОВИЋ

Мирослав А. Хркаловић је београдски градитељ класичних гитара који се 11 година интензивно бави истраживањем различитих врста дрвета и звука. Резултат његовог преданог рада су 16 инструмената од различитих врста резонантног дрвета, јаког и префињенго звука. Овом приликом гитаристи Марко Радојковић и Милан Дујмовић, као и млади Тодор Драговић ће представити избор од 6 његових инструмената.

Направити класичну гитару значи дрвету продужити живот а бесмртну му душу увести у предворије раја – свет музике. Зато сваком музички обдареном дрвету дајем прилику и чиним да гитарски васкрсне. М. Хркаловић

Више о инструментима Мирослава Хркаловића можете пронаћи овде.

Биографије:
Тодор Драговић је ученик четвртог разреда ОМШ Мокрањац у Београду у класи проф. Милана Дујмовића. Од успеха које је до сада остварио извајају се прва награда на Републичком такмичењу 2018. године као и друга награда на Такмичењу класичне гитаре у Шапцу.

Гитариста, композитoр и педагог Милан Дујмовић (Шабац, 1971) је дипломирао класичну гитару на ФМУ у Београду у класи проф, Вере Оргизовић. Одржао је бројне солистичке концерте у Београду, Нишу, Панчеву, Шапци, Ваљеву и другим градовима у Србији, као и у Мурској Соботи у Словенији. Снимао је за више националних ТВ станица и наступао у директним програмима националних радио и ТВ станица.Учествовао је у раду жирија на такмичењима као што су Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије, Републичко такмичење музичких школа Републике Српске, Фестивал музичких школа Србије, Фестивал гитаре у Ваљеву, Дневи китаре у Кршку (Словенија) и други.Аутор је више  едиција за гитару: Чаробни свет гитаре (Завод за уджбенике, Београд), Лестивце за гитару (Јасен, Београд), Lyric Guitar Pieces for Children и Lyric Pieces for Guitar са сопственим делима, као и F. Chopin – Five Waltzes и F. Chopin – Six Mazurkas (Noten Roehr, Франкфурт). Аутор је редакције приручника за гитару Лествице и етиде коју је објавила Асоцијација гитариста Војводине. Сарађивао је са виолинисткињом Маријом Миситом са којом је у дуу одржао реситале у Галерији САНУ, Музеју Народног позориштау Београду, као и у Галерији Скупштине града у Бјељини. Дуо је гостовао у емисији Ad libitum РТС-а. Милан Дујмовић је директор и оснивач Српског музичког центра, удружења које за циљ има неговање и праћење музичких талената, развоја класичне музичке сцене у Србији, као и менаџмента у класичној музици. Директор је и оснивач Кампа класичне музике Зајечар. Такође, директор је и и оснивач Зимске школе класичне музике која се одржава у Београду у Центру за културу Влада Дивљан. Професор је у МШ Мокрањац у Београду.

Марко Радојковић (Ниш, 1994) је са 7 година почео да свира гитару и стекао основно и средње музичко образовање у класи проф. Милана Митића. Уписао је Академију уметности у Новом Саду у класи проф. Зорана Крајишника, а већ након првог семестра наставио у класи проф. Срђана Тошића, код кога је и дипломирао. На Факултету музичке уметности у Београду, такође у калси Срђана Тошића завршио је постдипломске студије. Наступао је као солиста и члан камерних састава у Србији, Немачкој, Италији, Норвешкој, Бугарској, Грчкој, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Добитник је многих награда и признања од којих се издвајају трећа награда на Међународном фестивалу Антонио Салијери у Верони, лауреат и специјална награда на Међународном такмичењу гитаре Марин Големинов у Буградско, 2010. године и друга награда Међународног гитаристичког такмичења у Срајеву 2017. године. Усавршавао се на радионицама признатих уметника као што су Павел Штајдл, Анабел Монтесинос, Јоханес Молер, Срђан Булат и други.

Loading...