Koncertna promocija gitara graditelja Miroslava Hrkalovića

16.09.2019., 20:00

Gitaristi Marko Radojković i Milan Dujmović, kao i mladi Todor Dragović će predstaviti najnovije instrumente iz graditeljske radionice Miroslava Hrkalovića izrađenih od različitih vrsta rezonantnog drveta.

Program:
Žoao Pernambuko
Sons de Carrilhões
TODOR DRAGOVIĆ

Milan Dujmović
Valse Triste
Mazurka Lacrima
Mazurka Mia
Over the See
Pictures of Venice
Winter Valse
Sails on the Wind
MILAN DUJMOVIĆ

Đulio Regondi
Introduction et caprice, op. 23

Isak Albeniz
Sevilja, za gitaru

Mario Kastelnuovo-Tedesko
Capriccio diabolico (Omaggio a Paganini), op. 85

Francisko Tarega
El Columpio
MARKO RADOJKOVIĆ

Miroslav A. Hrkalović je beogradski graditelj klasičnih gitara koji se 11 godina intenzivno bavi istraživanjem različitih vrsta drveta i zvuka. Rezultat njegovog predanog rada su 16 instrumenata od različitih vrsta rezonantnog drveta, jakog i prefinjengo zvuka. Ovom prilikom gitaristi Marko Radojković i Milan Dujmović, kao i mladi Todor Dragović će predstaviti izbor od 6 njegovih instrumenata.

Napraviti klasičnu gitaru znači drvetu produžiti život a besmrtnu mu dušu uvesti u predvorije raja – svet muzike. Zato svakom muzički obdarenom drvetu dajem priliku i činim da gitarski vaskrsne. M. Hrkalović

Više o instrumentima Miroslava Hrkalovića možete pronaći ovde.

Biografije:
Todor Dragović je učenik četvrtog razreda OMŠ Mokranjac u Beogradu u klasi prof. Milana Dujmovića. Od uspeha koje je do sada ostvario izvajaju se prva nagrada na Republičkom takmičenju 2018. godine kao i druga nagrada na Takmičenju klasične gitare u Šapcu.

Gitarista, kompozitor i pedagog Milan Dujmović (Šabac, 1971) je diplomirao klasičnu gitaru na FMU u Beogradu u klasi prof, Vere Orgizović. Održao je brojne solističke koncerte u Beogradu, Nišu, Pančevu, Šapci, Valjevu i drugim gradovima u Srbiji, kao i u Murskoj Soboti u Sloveniji. Snimao je za više nacionalnih TV stanica i nastupao u direktnim programima nacionalnih radio i TV stanica.Učestvovao je u radu žirija na takmičenjima kao što su Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Republičko takmičenje muzičkih škola Republike Srpske, Festival muzičkih škola Srbije, Festival gitare u Valjevu, Dnevi kitare u Kršku (Slovenija) i drugi.Autor je više  edicija za gitaru: Čarobni svet gitare (Zavod za udžbenike, Beograd), Lestivce za gitaru (Jasen, Beograd), Lyric Guitar Pieces for Children i Lyric Pieces for Guitar sa sopstvenim delima, kao i F. Chopin – Five Waltzes i F. Chopin – Six Mazurkas (Noten Roehr, Frankfurt). Autor je redakcije priručnika za gitaru Lestvice i etide koju je objavila Asocijacija gitarista Vojvodine. Sarađivao je sa violinistkinjom Marijom Misitom sa kojom je u duu održao resitale u Galeriji SANU, Muzeju Narodnog pozorištau Beogradu, kao i u Galeriji Skupštine grada u Bjeljini. Duo je gostovao u emisiji Ad libitum RTS-a. Milan Dujmović je direktor i osnivač Srpskog muzičkog centra, udruženja koje za cilj ima negovanje i praćenje muzičkih talenata, razvoja klasične muzičke scene u Srbiji, kao i menadžmenta u klasičnoj muzici. Direktor je i osnivač Kampa klasične muzike Zaječar. Takođe, direktor je i i osnivač Zimske škole klasične muzike koja se održava u Beogradu u Centru za kulturu Vlada Divljan. Profesor je u MŠ Mokranjac u Beogradu.

Marko Radojković (Niš, 1994) je sa 7 godina počeo da svira gitaru i stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Milana Mitića. Upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika, a već nakon prvog semestra nastavio u klasi prof. Srđana Tošića, kod koga je i diplomirao. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u kalsi Srđana Tošića završio je postdiplomske studije. Nastupao je kao solista i član kamernih sastava u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju treća nagrada na Međunarodnom festivalu Antonio Salijeri u Veroni, laureat i specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju gitare Marin Goleminov u Bugradsko, 2010. godine i druga nagrada Međunarodnog gitarističkog takmičenja u Srajevu 2017. godine. Usavršavao se na radionicama priznatih umetnika kao što su Pavel Štajdl, Anabel Montesinos, Johanes Moler, Srđan Bulat i drugi.

Loading...