Музика Трга

08.09.2019., 16:00

Програм „Позориште на Тргу – портал ка вековима“ поводом обнове Трга републике, биће одржан 8. септембра, а један од бројних догађаја који се на Тргу одвијају током целог дана од 11.00 до 23.00 биће и концерт Музика Трга на платоу испред Културног центра Београда (код фонтана) када ће наступити млади џез музичари, студенти Факултета музичке уметности – Клавирски трио „B3“ и Виктор Тумбас, као и млади оперски певачи, чланови Оперског студија Народног позоришта.

МУЗИКА ТРГА

16.00 – Младе оперске наде – чланови Оперског студија Народног позоришта у Београду
Марија Јелић, сопран, Исидора Стевановић, сопран, Синиша Радин, тенор и Мина Ристић, клавир
програм: познате оперске арије, канцоне и дуети

17.00 – Клавирски трио B3 и Виктор Тумбас
Виктор Тумбас, вокал, Бојан Цветковић, клавир, Никола Бановић, бубњеви и Давид Гегић-контрабас
Програм: ауторске композиције и џез стандарди у оригиналним аранжманима

B3 и Виктор Тумбас
B3 је клавирски трио пијанисте Бојана Цветковића који, заједно са бубњарем Николом Бановићем и контрабасистом Давидом Гегићем изводи ауторске композиције Цветковића као и џез стандарде у оригиналним аранжманима. Чланови Трија су студенти џез одсека на Факултету музичке уметности у Београду. Недавно су наступили на фестивалу Нишвил, а у припреми је и њихов први албум, који ће снимити уз подршку Сокоја.
На концерту Музика Трга овом трију ће се придружити и Виктор Тумбас, један од најталентованијих вокала млађе генерације. Имао је запажен наступ са својим бендом на Youth jazz&rock фестивалу у Суботици, а такође је чест гост на наступима Васила Хаџиманова.

Oперски студио Народног позоришта у Београду
Oперски студио се први пут појављује у Народном позоришту средином прошлог века под вођством маестра Оскара Данона, а затим диригента Богдана Бабића и редитеља Младена Сабљића. Студенти соло певања Музичке академије и други млади талентовани певачи, радили су са искусним уметницима улоге и комплетне представе и изводили их, уз сарадњу оперског оркестра на Великој сцени Народног позоришта. После дуге паузе Оперски студио је поново активиран седамдесетих година двадесетог века, поново са студентима Музичке академије и младим члановима оперског хора, а под уметничким вођством редитеља проф. др. Слободана Турлакова и маестра проф. Предрага Милошевића уз музичку (клавирску) сарадњу Александра Коларевића. Кроз неколико сезона извођени су одломци из опера, поједини чинови, као и комплетна опера Дон Пасквале уз оркестарску или клавирску сарадњу, на Великој сцени, као и на тадашњој сцени КРУГ 101 Народног позоришта. Од 2004. године Студио ради по, унеколико промењеном концепту. Као резултат сарадње Народног позоришта и ФМУ, студенти соло-певања треће и четврте године ФМУ предмет Оперски студио слушају у Народном позоришту, а остали млади талентовани певачи са других школа, полажу аудицију за пријем у Студио. Одлуком Министарства за културу Републике Србије и одлуком Управног одбора Народног позоришта у Београду, донетом 30. марта 2009. године, Оперски студио Народног позоришта добио је име Борислав Поповић, у знак сећања на истакнутог редитеља Опере. Усавршавање полазника траје две сезоне, а школска година одвија се у периоду од 1. септембра до 30. јуна наредне године.
У сезони 2018/2019. чланови уметничког руководства Оперског студија Борислав Поповић били су др Софија Пижурица – вокални педагог, Стефан Зекић – диригент, Ивана Драгутиновић Маричић – редитељ и Андреја Маричић – сарадник за сценски покрет.

Више информација о манифестацији Позориште на Тргу – портал ка вековима

 

Loading...