Muzika Trga

08.09.2019., 16:00

Program „Pozorište na Trgu – portal ka vekovima“ povodom obnove Trga republike, biće održan 8. septembra, a jedan od brojnih događaja koji se na Trgu odvijaju tokom celog dana od 11.00 do 23.00 biće i koncert Muzika Trga na platou ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontana) kada će nastupiti mladi džez muzičari, studenti Fakulteta muzičke umetnosti – Klavirski trio „B3“ i Viktor Tumbas, kao i mladi operski pevači, članovi Operskog studija Narodnog pozorišta.

MUZIKA TRGA

16.00 – Mlade operske nade – članovi Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu
Marija Jelić, sopran, Isidora Stevanović, sopran, Siniša Radin, tenor i Mina Ristić, klavir
program: poznate operske arije, kancone i dueti

17.00 – Klavirski trio B3 i Viktor Tumbas
Viktor Tumbas, vokal, Bojan Cvetković, klavir, Nikola Banović, bubnjevi i David Gegić-kontrabas
Program: autorske kompozicije i džez standardi u originalnim aranžmanima

B3 i Viktor Tumbas
B3 je klavirski trio pijaniste Bojana Cvetkovića koji, zajedno sa bubnjarem Nikolom Banovićem i kontrabasistom Davidom Gegićem izvodi autorske kompozicije Cvetkovića kao i džez standarde u originalnim aranžmanima. Članovi Trija su studenti džez odseka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nedavno su nastupili na festivalu Nišvil, a u pripremi je i njihov prvi album, koji će snimiti uz podršku Sokoja.
Na koncertu Muzika Trga ovom triju će se pridružiti i Viktor Tumbas, jedan od najtalentovanijih vokala mlađe generacije. Imao je zapažen nastup sa svojim bendom na Youth jazz&rock festivalu u Subotici, a takođe je čest gost na nastupima Vasila Hadžimanova.

Operski studio Narodnog pozorišta u Beogradu
Operski studio se prvi put pojavljuje u Narodnom pozorištu sredinom prošlog veka pod vođstvom maestra Oskara Danona, a zatim dirigenta Bogdana Babića i reditelja Mladena Sabljića. Studenti solo pevanja Muzičke akademije i drugi mladi talentovani pevači, radili su sa iskusnim umetnicima uloge i kompletne predstave i izvodili ih, uz saradnju operskog orkestra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Posle duge pauze Operski studio je ponovo aktiviran sedamdesetih godina dvadesetog veka, ponovo sa studentima Muzičke akademije i mladim članovima operskog hora, a pod umetničkim vođstvom reditelja prof. dr. Slobodana Turlakova i maestra prof. Predraga Miloševića uz muzičku (klavirsku) saradnju Aleksandra Kolarevića. Kroz nekoliko sezona izvođeni su odlomci iz opera, pojedini činovi, kao i kompletna opera Don Paskvale uz orkestarsku ili klavirsku saradnju, na Velikoj sceni, kao i na tadašnjoj sceni KRUG 101 Narodnog pozorišta. Od 2004. godine Studio radi po, unekoliko promenjenom konceptu. Kao rezultat saradnje Narodnog pozorišta i FMU, studenti solo-pevanja treće i četvrte godine FMU predmet Operski studio slušaju u Narodnom pozorištu, a ostali mladi talentovani pevači sa drugih škola, polažu audiciju za prijem u Studio. Odlukom Ministarstva za kulturu Republike Srbije i odlukom Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu, donetom 30. marta 2009. godine, Operski studio Narodnog pozorišta dobio je ime Borislav Popović, u znak sećanja na istaknutog reditelja Opere. Usavršavanje polaznika traje dve sezone, a školska godina odvija se u periodu od 1. septembra do 30. juna naredne godine.
U sezoni 2018/2019. članovi umetničkog rukovodstva Operskog studija Borislav Popović bili su dr Sofija Pižurica – vokalni pedagog, Stefan Zekić – dirigent, Ivana Dragutinović Maričić – reditelj i Andreja Maričić – saradnik za scenski pokret.

Više informacija o manifestaciji Pozorište na Trgu – portal ka vekovima

 

Loading...