ЈАВНИ РАЗГОВОР Чистач на пола пута

22.11.2019., 19:00

ЈАВНИ РАЗГОВОР

Чистач на пола пута

Јавни разговор поводом ретроспективе „Чистач“ Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду, која је дошла тачно до половине, а изазвала је опречне реакције у јавности, биће одржан у петак, 22. новембра у 19 сати у галерији Артгет Културног центра Београда, у организацији Портала за културу Југоисточне Европе СЕЕцулт.орг и партнера пројеката „Свет око нас – ширење критичарског дијалога“ и „Критика на делу“.

У разговору о комплексности ретроспективе „Чистач“, ођецима и реаговањима, као и о дометима те изложбе, учествоваће: кустос београдске поставке Дејан Сретеновић (МСУ Београд), кустоскиња у МСУ Загреб Леила Топић, историчар уметности Јерко Денегри, уметник и професор на ФЛУ у Београду Владимир Николић, уметница Ивана Ранисављевић, учесница реизвођења перформанса Марине Абрамовић, као и уредница у КЦБ-у Зорана Ђаковић Миннити. Разговор ће модерирати Весна Милосављевић (СЕЕцулт.орг) и Слађана Петровић Варагић (НФЦ Филмарт) – у име партнера пројекта „Критика на делу“ (КНД), који ће овом приликом имати специјално издање уживо пред публиком.

Увод у дискусију биће инсерти из три епизоде КНД о изложби „Чистач“, у којима су критичари на делу били историчарка уметности Биљана Томић, филозоф Јован Чекић и Вокално кустоски синдром.

По чему се ретроспектива „Чистач“ у МСУБ разликује од поставки у европским музејима у којима је до сада представљена, шта су били највећи изазови у продукцији, да ли је могућа критика изложбе независно од оконости у којима је организована, зашто има мање стручних осврта на изложбу од коментара из политичко-друштвеног угла, да ли је превагнула уметност или спектакл и који су домети изложбе у погледу схватања уметности перформанса и значаја савремене уметности уопште – нека су од питања за учеснике првог јавног разговора о ретроспективи Марине Абрамовић, која је отворена 21. септембра, а могуће ју је видети до 20. јануара 2020.

Разговор о изложби „Чистач“ организован је у оквиру регионалног пројекта „Свет око нас – ширење критичарског дијалога“, који SEEcult.org реализује с партнерима из Загреба (Kurziv/Kulturpunkt и Kulturtreger/Booksa), Љубљане (SCCA – Ljubljana) и Скопља (Контрапункт), уз подршку Закладе „Култура нова“. Пројекат „Свет око нас“ наставак је континуираних активности партнера на сагледавању критике и критичких пракси у региону, започетих 2011. године у склопу запаженог пројекта „Criticize This!“ Разговор о изложби “Чистач” организован је и у оквиру пројекта „Критика на делу“, који партнерски реализују НФЦ Филмарт и SEEcult.org, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

Техничку и организациону подршку разговору о изложби „Чистач“ пружио је КЦБ.

Loading...