JAVNI RAZGOVOR Čistač na pola puta

22.11.2019., 19:00

JAVNI RAZGOVOR

Čistač na pola puta

Javni razgovor povodom retrospektive „Čistač“ Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, koja je došla tačno do polovine, a izazvala je oprečne reakcije u javnosti, biće održan u petak, 22. novembra u 19 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u organizaciji Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org i partnera projekata „Svet oko nas – širenje kritičarskog dijaloga“ i „Kritika na delu“.

U razgovoru o kompleksnosti retrospektive „Čistač“, ođecima i reagovanjima, kao i o dometima te izložbe, učestvovaće: kustos beogradske postavke Dejan Sretenović (MSU Beograd), kustoskinja u MSU Zagreb Leila Topić, istoričar umetnosti Jerko Denegri, umetnik i profesor na FLU u Beogradu Vladimir Nikolić, umetnica Ivana Ranisavljević, učesnica reizvođenja performansa Marine Abramović, kao i urednica u KCB-u Zorana Đaković Minniti. Razgovor će moderirati Vesna Milosavljević (SEEcult.org) i Slađana Petrović Varagić (NFC Filmart) – u ime partnera projekta „Kritika na delu“ (KND), koji će ovom prilikom imati specijalno izdanje uživo pred publikom.

Uvod u diskusiju biće inserti iz tri epizode KND o izložbi „Čistač“, u kojima su kritičari na delu bili istoričarka umetnosti Biljana Tomić, filozof Jovan Čekić i Vokalno kustoski sindrom.

Po čemu se retrospektiva „Čistač“ u MSUB razlikuje od postavki u evropskim muzejima u kojima je do sada predstavljena, šta su bili najveći izazovi u produkciji, da li je moguća kritika izložbe nezavisno od okonosti u kojima je organizovana, zašto ima manje stručnih osvrta na izložbu od komentara iz političko-društvenog ugla, da li je prevagnula umetnost ili spektakl i koji su dometi izložbe u pogledu shvatanja umetnosti performansa i značaja savremene umetnosti uopšte – neka su od pitanja za učesnike prvog javnog razgovora o retrospektivi Marine Abramović, koja je otvorena 21. septembra, a moguće ju je videti do 20. januara 2020.

Razgovor o izložbi „Čistač“ organizovan je u okviru regionalnog projekta „Svet oko nas – širenje kritičarskog dijaloga“, koji SEEcult.org realizuje s partnerima iz Zagreba (Kurziv/Kulturpunkt i Kulturtreger/Booksa), Ljubljane (SCCA – Ljubljana) i Skoplja (Kontrapunkt), uz podršku Zaklade „Kultura nova“. Projekat „Svet oko nas“ nastavak je kontinuiranih aktivnosti partnera na sagledavanju kritike i kritičkih praksi u regionu, započetih 2011. godine u sklopu zapaženog projekta „Criticize This!“ Razgovor o izložbi “Čistač” organizovan je i u okviru projekta „Kritika na delu“, koji partnerski realizuju NFC Filmart i SEEcult.org, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Tehničku i organizacionu podršku razgovoru o izložbi „Čistač“ pružio je KCB.

Loading...