Izložba ART&SCIENCE

27.04.2017-27.05.2017, 16:15

Na ovogodišnjoj izložbi Art+Science, u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke, Centar za promociju nauke predstavlja radove umetnika koji na inovativan i eksperimentalan način tretiraju i primenjuju fotografsku sliku u naučno-tehnološkom, socijalnom i kulturnom kontekstu 21. veka.

Izložba koja je naišla na izuzetan prijem prošle godine, kada je prvi put organizovana, ovoga puta biće dostupna na nekoliko lokacija: u galeriji Podroom i galeriji Artget u KCB-u, u Galeriji nauke i tehnike SANU, i na drugim lokacijama u nekoliko gradova Srbije, a okupiće brojne domaće i inostrane umetnike.

Drugo izdanje Art + Science programa u Srbiji publici će predstaviti dvadesetak domaćih i stranih umetnika, a prvi put učestvuju i umetnici dalekih kultura i senzibiliteta poput Južne Koreje i Perua, kao i pobednici jednog od četiri poziva na globalnom nivou – nemačka grupa Kvadrature.
U odnosu na prethodnu godinu, ovogodišnji program je prerastao u istinski festival umetnosti i nauke, uz osnovnu ideju da se povežu dosad retko ili teško povezive pojave, kao i da se detektuju i prikažu koncepti aktuelni za vreme i društvene okvire u kojima živimo.

Nakon tri godine trajanja projekta i tri ciklusa rezidencijalnog programa kao nagrade za najuspešnije, umetnici aktivni na širokom polju digitalne umetnosti, studenti umetničkih fakulteta i oni koji eksperimetišu u radu s novim medijima pozvani su tokom prošle godine da se prijave za četvrti krug konkursa u okviru projekta Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network ), na kome je Centar za promociju nauke jedan od partnera.

Dok je na globalnom nivou glavna nagrada boravak u Evropskoj svemirskoj agenciji (European Space Agency, ESA) – na lokalnom nivou biraju se kreativni i autentični radovi koji će biti producirani i izloženi na Art + Science izložbi u Kulturnom centru Beograda.

Pobednici drugog ciklusa nacionalne selekcije su mladi umetnici Isidora Todorović i Marija i Milan Ličina. Oni će, uz pomoć Centra za promociju nauke, pored finansijske, dobiti i mentorsku podršku za realizaciju svog umetničkog rada inspirisanog naučnim fenomenima. Naučni mentor ovim umetnicima je dr Dragana Ilić, docentkinja na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Koordinator projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi Art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.
Pored dva premijerna rada nacionalne selekcije, biće izloženo i petnaestak radova gostujućih umetnika.

 

Loading...