Koncert pijaniste Vladimira Gligorića, violinistkinje Mije Kovačević i violiste Saše Mirkovića

05.04.2017-05.04.2017, 10:35

Program:
V.Trajković       

Tri empromptija, op. 12 bis  (1973)
Uguale lentissimo
Allegro
Adagietto

Sonata za klavir i violinu u Cis–duru, op. 11 (1982)
Comodo – Allegro molto – luminoso
Largo tenebroso – Adagio assai ma con moto
Presto con leggerezza

I. Jevtić             
Tri pokreta za klavir (1977)
Tranquillo
Appassionato
Adagio quasi un poco andante

Četiri prelida za violu i klavir  (1987)
Andante
Tranquillo
Amoroso
Allegro molto

S. Simić      
Meditacije, pet komada za klavir (2015)
Lento, quasi cantato
Delicamente
Grave
Comodo
Con dolcezza

V. Mokranjac
Fragmenti (1956)
Allegro
Andante ma non troppo
Presto, molto ritmico e articolato
Lento, quasi cantato
Prestissimo possibile

Vladimir Gligorić rođen je u Beogradu 1979. godine. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupao je kao solista u Srbiji, Hrvatskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji i SAD, i kao solista sa orkestrom u Srbiji, Ukrajini i Bugarskoj. Za svoj rad nagrađen je sa nekoliko priznanja u Srbiji i u inostranstvu. Poslednjih godina intenzivnije istražuje stvaralaštvo savremenih srpskih kompozitora, te je snimio i kompakt disk sa klavirskim delima naših autora. Samostalni je umetnički saradnik na FMU u Beogradu.

Mia Kovačević je rođena 1985. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Trstu (Italija) i Antverpenu (Belgija). Održala je brojne solističke koncerte i koncerte u okviru kamerne grupe i orkestra u Srbiji i van granica naše zemlje, (Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Belgija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska). Snimala je za Radio Vatikan i Radio Antverpen. Član je ansambla Metamorfozis od 2011. godine.

Mia Kovačević

Saša Mirković

Kraj godine 2016. bio je posebno uzbudljiv i uspešan za Sašu Mirkovića. Kao što je muzikološkinja i urednica Radio Beograda 2, Ksenija Stevanović navela u svom pregledu koncertne sezone: Proteklu godinu je kod nas obeležio veliki i neumorni izvožački elan violiste Saše Mirkovića, koji je, u saradnji sa akordeonistom Vladimirom Blagojevićem, ili sa svojim ansamblom ‘Metamorfozis’, gotovo sam protiv svih doprineo da dela domaćih autora žive na koncertnim podijumima, odsviravši dvadeset četiri premijere i porudžbine naših najaktivnijih savremenih kompozitora, poput Svetlane Savić, Branke Popović i drugih. (Politika, 2016). U tek nešto više od mesec dana, Mirković je na najvišem nivou realizovao tri raznolika i zahtevna projekta. Na koncertu Nach Bach + 1 za solo violu predstavljena su dela savremenih autora inspirisana Bahovim svitama za solo violončelo. Ubrzo potom, na koncertu Nova muzika za violu i harmoniku je nastavljena saradnja Mirkovića i Vladimira Blagojevića, a promovisana su ostvarenja pisana za ovaj specifičan duo. Na koncertu Premijere i posvete predstavljena su nova orkestarska dela inspirisana delatnošću ansambla Metamorfozis i njegovog spiritus movens Sašu Mirkovića. Poslednja u nizu vrednih nagrada za rad je Nagrada Muzika klasika za 2016. godinu u kategoriji Muški solista godine.

 

Loading...