Концерт пијанисте Владимира Глигорића, виолинисткиње Мије Ковачевић и виолисте Саше Мирковића

05.04.2017-05.04.2017, 10:35

Програм:
В.Трајковић       

Три емпромптија, оп. 12 bis  (1973)
Uguale lentissimo
Allegro
Adagietto

Соната за клавир и виолину у Цис–дуру, оп. 11 (1982)
Comodo – Allegro molto – luminoso
Largo tenebroso – Adagio assai ma con moto
Presto con leggerezza

И. Јевтић             
Три покрета за клавир (1977)
Tranquillo
Appassionato
Adagio quasi un poco andante

Четири прелида за виолу и клавир  (1987)
Andante
Tranquillo
Amoroso
Allegro molto

С. Симић      
Медитације, пет комада за клавир (2015)
Lento, quasi cantato
Delicamente
Grave
Comodo
Con dolcezza

В. Мокрањац
Фрагменти (1956)
Allegro
Andante ma non troppo
Presto, molto ritmico e articolato
Lento, quasi cantato
Prestissimo possibile

Владимир Глигорић рођен је у Београду 1979. године. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду. Наступао је као солиста у Србији, Хрватској, Шпанији, Швајцарској, Италији и САД, и као солиста са оркестром у Србији, Украјини и Бугарској. За свој рад награђен је са неколико признања у Србији и у иностранству. Последњих година интензивније истражује стваралаштво савремених српских композитора, те је снимио и компакт диск са клавирским делима наших аутора. Самостални је уметнички сарадник на ФМУ у Београду.

Миа Ковачевић је рођена 1985. године у Београду. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, а усавршавала се у Трсту (Италија) и Антверпену (Белгија). Одржала је бројне солистичке концерте и концерте у оквиру камерне групе и оркестра у Србији и ван граница наше земље, (Италија, Холандија, Немачка, Аустрија, Белгија, Мађарска, Словенија и Хрватска). Снимала је за Радио Ватикан и Радио Антверпен. Члан је ансамбла Метаморфозис од 2011. године.

Миа Ковачевић

Саша Мирковић

Крај године 2016. био је посебно узбудљив и успешан за Сашу Мирковића. Као што је музиколошкиња и уредница Радио Београда 2, Ксенија Стевановић навела у свом прегледу концертне сезоне: Протеклу годину је код нас обележио велики и неуморни извожачки елан виолисте Саше Мирковића, који је, у сарадњи са акордеонистом Владимиром Благојевићем, или са својим ансамблом ‘Метаморфозис’, готово сам против свих допринео да дела домаћих аутора живе на концертним подијумима, одсвиравши двадесет четири премијере и поруџбине наших најактивнијих савремених композитора, попут Светлане Савић, Бранке Поповић и других. (Политика, 2016). У тек нешто више од месец дана, Мирковић је на највишем нивоу реализовао три разнолика и захтевна пројекта. На концерту Nach Bach + 1 за соло виолу представљена су дела савремених аутора инспирисана Баховим свитама за соло виолончело. Убрзо потом, на концерту Нова музика за виолу и хармонику је настављена сарадња Мирковића и Владимира Благојевића, а промовисана су остварења писана за овај специфичан дуо. На концерту Премијере и посвете представљена су нова оркестарска дела инспирисана делатношћу ансамбла Метаморфозис и његовог spiritus movens Сашу Мирковића. Последња у низу вредних награда за рад је Награда Музика класика за 2016. годину у категорији Мушки солиста године.

 

Loading...