Koncert violončelistkinje Jane Simić i pijanistkinje Marije Sabljić

10.04.2017-10.04.2017, 21:00

Mlada violončelistkinja Jana Simić predstaviće se publici resitalom u okviru ciklusa Koncert u galeriji na kome će izvesti poznatu Bahovu svitu za violončelo, kao i dela italijanskih i francuskih autora.
Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Svita br. 2 za violončelo, BWV 1008
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuet 1
Menuet 2
Gigue

Gabrijel Fore
Elegija, op. 24

Luiđi Bokerini
Prvi i drugi stav Sonate u G–duru
Allegro militare
Largo

Nikolo Paganini
Mozes-fantazija na temu iz Rosinijeve opere Mojsije

Biografije:
Jana Simić (Beograd, 1999) je započela obrazovanje u MŠ Vatroslav Lisinski u klasi prof. Nebojše Jankovića, a trenutno je učenica SMŠ Josip Slavenski. Među brojnim nagradama koje je osvojila, izdvajaju se prve nagrade na Školskom takmičenju Dušan Protić (2017), na takmičenju Stanislav Binički (2011), takmičenju Slavenski (2016), kao i druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Mali virtuoz, Međunarodnom takmičenju u Nišu (2013) i takmičenju u Sremskoj Mitrovici (2013). Bila je član orkestra Borislav Pašćan. Godine 2015. je nastupila u Italiji kao član orkestra Orchestra dei 100 ragazzi gde je svirala u pozorištu Teatro grande u Breši i u mestu Sirmione. Prošle godine je nastupala na Danu škole u Kolarčevoj zadužbini. Takođe je svirala u orkestru Beogradski simfoničari s kojim je nastupala u Pančevu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Starkvetera, Saše Latkovića, Srđana Sretenovića, Bože Saramandića, Stefana Popova i Dejana Božića.

Marija Sabljić (Beograd, 1980) je završila odsek za klavir u SMŠ Jospi Slavenski u klasi prof. Radmile Dinić. Još tada, pokazala je veliko interesovanje za kamernu muziku, pa je često nastupala kao član različitih kamernih ansambala. Studije klavira je započela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Iris Kobal, a završila na FMU u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković, 2004. godine. Održala je brojne koncerte kao solista i član kamernih sastava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Godine 2004. je učestvovala na kursu kamerne muzike u Austriji (Preding) u okviru koga je nastupala u Predingu, Gracu, Beču, Minhenu i Beogradu, kao član klavirskog trija. Godine 2003. je upisala pevanje na odseku za ranu muziku u MŠ Jospi Slavenski u klasi prof. Vojke Đrorđević. Iste godine je postala član ansambla za ranu muziku Flauto dolče, koji vodi prof. Ljubomir Dimitrijević. Sa ovim ansamblom je učestvovala na koncertima širom Srbije, Hrvatske, Bosne, Italije i Grčke. Član je ansambla Flaklaud, koji je osnovan 2009. godine, i čine ga mladi ljudi koji se bave istraživanjem i izvođenjem moderne i izvorne muzike Balkana. Održali su koncerte u Beogradu, Požegi, u okviru 5. Međunarodnog filmskog kampa Interakcija, kao i u Kragujevcu, Prilipcu i Prijedoru. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Od 2004. godine radi kao klavirski saradnik u MŠ Josip Slavenski.

Loading...