XII BINA „Dvorišta ideja“ _ Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture

27.04.2017-25.05.2017, 14:15

Koncept: Ljiljana Blagojević // Organizator: BINA // Moto: Arhitekta je zidar koji je naučio latinski – Adolf Los

Arhitekta NIKOLA DOBROVIĆ 1897-1967.

Ove godine se navršava pedeset godina od smrti velikana jugoslovenske arhitekture Nikole Dobrovića. Intelektualni, stvaralački i pedagoški doprinos Dobrovićevog sveobuhvatnog dela i njegov uticaj na stasavanje i razvoj moderne arhitektonske kulture na našim prostorima, prepoznati još za njegova života, ostali su merilo visokih standarda koji se postavljaju pred arhitektonsko-urbanističku struku do današnjeg dana. O Dobroviću su nadahnuto pisali i govorili ne samo njegovi verni studenti i bliske kolege, već i svetska arhitektonska javnost. Pored značajnog opsega dosadašnjih istraživanja, diskusija i objavljenih radova, podsećanje na Dobrovića u okviru ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio. Kroz seriju predavanja i tribina, naučni skup i izložbu arhitektonskih radova inspirisanih Dobrovićevom arhitekturom publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa ovog doajena jugoslovenskog modernizma, tako i u sagledavanje mogućnosti da njegova misao i delo ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata.
Tanja D. Konli

„Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture“
Koncept: Ljiljana Blagojević
Organizator: BINA
Moto: Ein Architekt ist ein Maurer, der Latein gelernt hat. (Arhitekta je zidar koji je naučio latinski. – Adolf Los)

Studijska izložba posvećena nasleđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektovanja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske vodili Nemanja Zimonjić u saradnji sa Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konsultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić. Počev od predstavljanja ideja i polaznih koncepata učesnika na pripremnom sastanku u decembru 2016, nakon uvodnih predavanja „O arhitektonskom crtežu“ Nemanje Zimonjića i „O arhitekturi Nikole Dobrovića“ Ljiljane Blagojević, na prvoj radionici učesnici su kroz projekt i crtež istraživali dve Dobrovićeve kuće na ostrvu Lopud u Hrvatskoj: vilu „Vesna“ (projekt 1937; izgrađena 1939) i nerealizovani projekt njegove kuće za odmor iz 1965. godine. Na radionici koja je usledila, učesnici su se bavili ispitivanjem izložbenog prostora, koncepta, postavke i tehničkim aspektima izložbe. Konačni crteži prikazani na izložbi dalje su razvijani uz redovne konsultacije sa rukovodiocima radionica.
Učesnici radionica i autori radova na izložbi: Aleksandra Bašić, Valentin Billhardt,Milena Buhvalder (Buchwalder), Kaj Birer (Kai Bührer), Turi Colque, Lucio Krinjola (Lucio Crignola), Tihomir Dičić, Andrea Đorđević, Caspar Grützner, Stefan Ilić, Jelena Ivanović, Irena Ivović, Sara Jeveričić, Nikola Kašić, Jelena Kojić, Jovana Kovačević, Piet Kretschmer, Marina Krčalić, Jana Kulić, Danica Lečić, Mladen Milinović, Johanna Nagel, Mila Nedić, Christopher Neuwirth, Luka Nikolić, Milica Nikolić, Marija Marić, Mirjam Marti (Myriam Marti), Aleksandra Mitković, Max Obermark, Milan Ostojić, Maja Peruničić, Aleks Šmid (Alex Schmid), Morten Schrötgens, Uroš Stojadinović, Julijan Vekerlin (Julian Wäckerlin) i Lisanne Wingels.

 

Loading...