Концерт трубача Андреја Кавалинског

06.05.2017., 20:00

Након наступа у Загребу и Љубљани, соло трубач ансамбла Оrchestre National de France,  jедан од наjтражениjих трубача своje генерациje, Андреј Кавалински ће наступити и у Београду, у Старом двору (Драгослава Jовановића 2) заједно са пијанисткињом Кристином Бјелопавловић-Цесар из Хрватске. Улаз je слободан.

Овим концертом настављамо сарадњу са Великогоричким брас фестивалом, који ће се, од 2. до 5. маја, по 11. пут одржати у Великој Горици (поред Загреба). Фестивал посвећен лименим дувачким инструментима основан је 2007. године са идејом да промовише музику за ове инструменте, представи актуелности и врхунске музичке догађаје, те окупи водеће европске уметнике  свих жанрова на лименим дувачким инструметнима. Уметнички директор Фестивала је Томислав Шпољар, трубач и наставник на Умјетничкој школи Фрање Лучића у Великој Горици.
Кавалински jе промотер познате холандске куће Van Laar Trumets коjи га прате на овоj мини турнеjи.

Програм:
Ото Кетинг (1935–2012)
Интрада за соло трубу (1958)

Гeoрг Филип Телеман (1681–1767)
Соната у Дe–дуру, ТWV 44:1
Sinfonia – Spirituoso
Largo
Vivace

Андре Жоливе (1905–1974)
Кончертино (1948)

Сергеј Василенко (1872–1956)
Концертна поема у цe–молу, оп. 113
Allegro drammatico
Molto sostenuto, quasi adagio
Allegro vivace


ПРЕЗЕНТАЦИЈА инструмената холандске градитељске куће Van Laar Trumpets:

Галериja Артгет, Tрг Републике 5/I
Субота, 6. мај – 15.00 – 18.00
Недеља, 7. мај – 10.00 – 12.30

Хуб ван Лар је основао своју компанију 1990. године у Маргартену (Холандија). Под вођством Хуба ван Лара и Heidrun Jöchner-а, добила репутацију светског значаја у производњи професионалних труба. С обзиром на повећану потражњу, 2010. године, отворена је и друга творница у Вогтланду (Немачка). Везани традицијом за највише стандарде, те како сваки инструмент пролази строгу контролу и дословно прође кроз руке Хуба ван Лара, привукли су реномиране уметнике и данас њихове инструменте свирају уметници у водећим ансамблима и оркестрима широм света. Како труба није нешто што се купује сваки дан, а уметници гаје посебан однос са својим инструментима, Хубу ван Лару је веома битан индивидуални контакт са уметницима како би им помогао да пронађу савршен инструмент.

MAJСТОРСКИ КУРС Андреја Кавалинског:
Галериja Артгет, Tрг Републике 5/I
Недеља, 7. мај – 10.00 – 12.30

Биографиje:
Андреј Кавалински (1977) се сврстава међу најпознатије и најталентованије трубаче своје генерације. У свом свирању обједињује техничку и музичку разноликост, као и јединствен извођачки стил. Освојио је бројне награде на међународним такмичењима, а међу најскоријим успесима су награде на чувенима такмичењима као што су Citta di Porcia (Италија), Festival de Musique de Toulon (Француска), Maurice André (Париз), Ellsworth Smith, ITG, Бад-Зекинген (Немачка) и Tromp Muziek Biennale (Ајнховен, Холандија). Кавалински је такође носилац награде Тимофеј Докшицер (Москва), Стипендије Фонда Рихард Вагнер и награде Карлхајнц Штокхаузен.
Дипломирао је трубу  2005. године на Високој школа за музику у Карлсруеу у класи проф. Рајнхолда Фридриха и проф. Едварда Тара (Konzert Examen) са највишим оценама. Студије је наставио на Конзерваторијуму у Амстердаму у класи проф. Петера Мазурса, и усавршавао се код композитора Карлхајнца Штокхаузена у Киртену.
Кавалински је одржао турнеје као солиста и камерни музичар, по Европи, Русији, Северној Америци и Азији. Осим са Националним оркестром Француске, чији је соло трубач, наступао је као солиста са бројним оркестрима као што су Оркестар Баљшој театра, Државним камерним оркестром Виртуози Москве, Ensemble Orchestral de Paris, Камерни оркестар Кјота, Литвански камерни оркестар, Филхармонија Дортмунда, Dortmunder Philharmoniker, Државни оркестар Драмштата, Белоруска филхармонија и Оркестар Државне опере Белорусије.
Наступао је у најзначајним салама у свету као што су Карнеги хол, бечки Муизкферајн, Концерхебау, Salzburger Festspielhaus, Boston Symphony Hall, Велика сала Московског државног конзерваторијума, Миланска скала, Seoul Arts Center Concert Hall, Мегарон у Атини, сала Плеyел и концертна дворана Националног центра извођачких уметности у Пекингу.
Кавалински је одржао реситале на престижним музичким фестивалима као што су Шлезвиг-Холштајн музички фестивал, Прашко пролеће, Grachtenfestival у Амстердаму, Фестивал Фламаније (Фландрије), Међународни фестивал ECLAT у Штутгарту, Белоруска музичка јесен, Ars Musica – фестивал савремене музике (Белгија) и други.
Музичка критика оценила је Кавалинског као једног од најсвестранијих музичара међу трубачима. Његов репертоар обухвата дела из периода барока, класицизма и романтизма, али и дела савремених аутора као што су П. М. Дејвис, Е. Денисов, С. Губајдулина, А. Парт, Ђ. Лигети, К. Штокхаузен, Т. Такемицу и Б. А. Цимерман. Многи композитори су посветили своја дела Кавалинском.
Снимио је бројне композиције, пре сега савремених аутора, за Дојче грамофон, Немачки радио Берлин, WDR3, Клара, EXQI TV и друге.
Андреј Кавалински одржава мајсторске курсеве широм света. Он је представник и уметник чувеног произвођача труба Hub van Laar Trumpet.

Кристина Бјелопавловић Цесар

Пијанисткињу Кристину Бjелопавловић- Цесар критичари описују као музичaрку која суверено влада концертним подијумом и располаже способностима за пијанистичку ингениозну изведбу, маштовиту пијанисткињу чија је стилски беспрекорна интерпретацијапрожета шармантном љупкошћу кристалног и предивног топлогзвука, пијанисткињу изузетне енергије, темперамента и исконскемузичке надарености. Њени концерти оцењени су као концертза памћење и несвакидашњи доживљај виртуозног пијанизма. Лауреат је међународног такмичења у Сенигалији, као и победница међународних такмичења у Пијетра Лигури, Пинеролу и Кортемилији (Италија), као и хрватских државних такмичења. Била је стипендисткиња Града Загреба (1997–2003). Студирала је на Музичкој академији у Загребу у класи проф. Сретне Мештровић, и магистрирала на истој установи у класи проф. Марине Амбокадзе.Са великим успехом је наступала као солисткиња са ансамблом Загребачки солисти, Загребачком филхармонијом, Дубровачким симфонијским оркестром и Оркестром Опере ХНК Ивана пл. Зајца, Ријека. Редовно наступа на значајним манифестацијама у Хрватској, као и са еминентним именима домаће класичне сцене. Снимила је концерте за клавир и оркестар Силвија Бомбарделија и Бориса Папандопула, у пратњи Камерног оркестра Симфонијског оркестра ХРТ-а за дискографску кућу Орфеј. Од 2004. године има статус самосталне уметнице.

Loading...