17. Међународни фестивал“Дани оргуља“: CLAVIER-ÜBUNG III Ј. С. БАХА – Марко Петричић

28.06.2017., 20:30

Наслов Clavierübung, што би се могло превести као Вежбе за клавијатурне инструменте, у Бахово време служио је као општи назив за публикације у којима су сабрани комади за чембало, клавикорд или оргуље. Током службе у Лајпцигу Бах је под овим насловом објавио четири свеске. Трећа свеска je објављена 1739. године под насловом који би у преводу гласио: Трећи део ‘Clavierübung’-а, који чини широк избор прелудијума по катехизми и другим химнама за оргуље. Сабрано за љубитеље музике и познаваоце, посебно, оваквих дела, за препород духа, од Јохана Себастијана Баха, краљевског композитора пољског и саксонског двора, кантора и вође ансамбла ‘Chorus Musicus’ у Лајпцигу. Објавио аутор.

На свом концерту Марко Петричић (САД/Србија) ће извести одабир од 9 коралних прелудијума и два дуета, уковирених Прелудијумом и фугом у Ес-дуру. Једноставније верзије корала ће извести на бајан хармоници, а сложеније на оргуљама.

Из Clavier-Übung III Јохана Себастијана Баха

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Прелудијум у Ес–дуру, BWV 552 (оргуље)

Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 669 (оргуље)

Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 671 (оргуље)

Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 672 (бајан)

Christe, aller Welt Trost, BWV 673 (бајан)

Allein Gott in der Höh sei Her, BWV 676 (оргуље)

Wir gläuben all an einem Gott, BWV 680 (оргуље)

Vater unser im Himmelreich, BWV 683 (бајан)

Christ, unser Herr, zum Jordan kam, BWV 684 (оргуље)

Aus tiefer Not schriei ich zu dir, BWV 686 (оргуље)

Дует бр. 1, BWV 802 (бајан)

Дует бр. 2, BWV 803 (бајан)

Фуга у Ес–дуру, BWV 552 (оргуље)

Биографија:
Марко Петричић (Београд) завршио је мастер и докторске студије на Универзитету за музику Индијане у класи др Кристофера Јанга. др Петричић је ванредни професор оргуља и црквене музике на Универзитету Индијанаполиса. Предавао је оргуље и оргуљску литературу на Универзитету Индијане. С обзиром на то да је активни црквени музичар, ради као оргуљаш и музички асистент у Презбитеријанској цркви Нортминстер.
На Националној конвенцији Удружења оргуљаша Америке одржаној 2014. године у Бостону представио је научни рад Интерпретација дела за оргуље на бајан хармоници. Био је предавач и извођач на Сусрету оргуљаша (Pipe Organ Encounter) 2015. године на Универзитету Валпарејса у Индијани, и директор Сусрета оргуљаша 2014. године на Универзитету Индијанаполиса.
Петричић је на оргуљашким такмичењима освојио бројне награде, од којих се издваја прва награда на Националном оргуљашком такмичењу Сан Марино у Калифорнији. Био је члан жирија на Националном оргуљашком такмичењу у Форт Вејну.
Објавио је компакт-диск с музиком француских романтичара под називом French Accent за Pro Organo. У својој каријери концертног оргуљаша имао је прилику да одржи реcитале у Цркви Светог тројства и Катедрали Светог Патрика у Њујорку, као и у бројним дворанама и црквама широм САД, у Немачкој, Шведској, Шпанији и Србији. Године 2009. Петричић је отворио 9. међународни фестивал Дани оргуља у Београду, а његов наступ је, према речима критике, опчинио публику. Ово ће бити његов четврти наступ на београдском фестивалу.
Као извођач на бајан хармоници, Марко Петричић је освојио највиша признања на међународним такмичењима у Италији, Немачкој, Југославији и САД. Наступао је са Симфонијским оркестром Индијанаполиса, Камерним оркестром Индијанаполиса, као и с Напуљском филхармонијом. Његов ЦД The Years of Pilgrimage добио је одличну рецензију на реномираном сајту Accordions Worldwide.

Loading...