Најавни концерт фестивала „Дани оргуља – Dies organorum“: MOРИС КЛЕМЕНТ

15.06.2017., 20:00

Сарадњу са Фестивалом ране музике ове године реализујемо кроз заједничку организацију концерта Мориса Клемента, резиденцијалног оргуљаша Луксембуршке филхармоније. Овај програм представља тачку програмског пресека два фестивала – концерт је саставни део програма Фестивала ране музике, а уједно и најавни програм 17. фестивала „Дани оргуља – Dies orgranorum“. Концерт се одржава у Катедрали Блажене Дјевице Марије (Хаџи Милентијева 75), у четвртак, 15. јуна у 20 сати.

Заједнички концерт је начин да се два фестивала удруже око заједничких идеја и циљева и тако допринесу промоцији музике високог квалитета и културе уопште.
12. београдски међународни Фестивал ране музике ће се ове године одржатио од 10. до 25. јуна и угостиће многе домаће и стране музичаре и ансамбле. Цена карте за све концерте овог фестивала је 300 динара.

Програм:
Ђовани де Мак (1550-16149)
Capriccio sopra re, fa, mi, sol

Ђироламо Фрескобалди (1583-1643)
Toccata Primа (Il secondo libro)
Toccata Quarta (Il secondo libro)

Тарквинио Мерула (1594-1665)
Capriccio cromatico del primo tono

Матијас Векман (1619-1674)
Toccata in d

Јохан Јакоб Фробергер 1616-1667
Fantasia sopra ut, ré, mi, fa, sol, la

Хенри Персел (1659-1695)
Voluntary in G

Георг Бем (1661-1733)
Vater unser im Himmelreich
Partite sopra Wer nur den lieben Gott lässt walten

Дитрих Букстехуде (1637-1707)
Ciaccona in e, BuxWV 160
Canzona in C, BuxWV 166
Toccata in F, BuxWV 156

Биографија:
Након завршених студија на конзерваторијумима у Луксембургу, код Алана Вирта и Жана Ферара, и Бриселу код Беноа Мернијеа, Морис Клемент је наставио студије оргуља код Жана Боајеа на Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon (Високи национални конзерваторијум за музику у Лиону). Ова сарадња је била пресудна и коренито је утицала на Клементову музичку каријеру. Овај награђивани оргуљаш је усавршио своје свирање кроз константан дијалог са инструментом. Имајући у виду да музика није стандардизована уметност, већ елементарна манифестација људског живота, Морис Клемент покушава да помоћу ње пренесе своју веру у истину и лепоту. У својој интерпретацији тежи да уједини музичку суштину и форму, дух и осећајност, контемплацију и страст. За њега је импорвизација, како на оргуљама тако и на клавиру, основни извор креативности и предивно поље за експериментисање. Она му омогућава да живи музику у свој својој непосредности. Морис Клемент изражава своју љубав према класичној музици и импровизацији кроз концертне и педагошке активности. На бројним радионицама и курсевима које одржава труди се да подстиче комбиновање музичке имагинације, стварања и интерпретације, притом наглашавајући присутност и непосредност. Упоредо ради као професор оргуља и импровизације на Conservatoire de Musique du Nord у Луксембургу. Тренутно је резиденцијални оргуљаш Луксембуршке филхармоније и редовно наступа са музичарима као што су перкусиониста Мартин Грубингер и трубачица Тине Тинг Хелсет. Као солиста наступао је на међународним фестивалима у Њујорку, Вашингтону, Чикагу, Минеаполису, Паризу, Лиону, Бриселу, Цириху, Минхену, Штутгарту, Лајпцигу, Бечу, Инсбруку, Прагу, Милану и Копенхагену.

Концерт се реализује захваљујући организацији music:LX

Loading...