Predavanje: ”Stanje Evropske unije uoči i nakon nacionalnih izbora u 2017. godini”

22.06.2017., 19:00

Predavačica: Mihaele Šrejer, članica Evropske komisije (2009-2004) i profesorke Evropskih studija na Institutu političkih nauka na Slobodnom univerzitetu u Berlinu

Razgovor nakon predavanja (na engleskom jeziku)

Program organizujemo u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju i Fondacijom Hajnrih Bel

Evropska unija se trenutno nalazi na raskršću, suočena s dosad najvećim unutrašnjim političkim problemima, kao i sa ozbiljnim globalnim izazovima. Unutrašnji problemi, koji dovode u pitanje dalji razvoj evropskih integracija jesu: Bregzit (Brexit), uspon evroskeptičkih i antievropskih političkih partija i pokreta, kao i sukob između EU i pojedinih država-članica po pitanju zajedničkih političkih vrednosti. Ova pitanja dodatno se komplikuju činjenicom da su problemi zajedničke ekonomske i fiskalne politike i dalje otvoreni. Istovremeno, EU se nalazi i pred važnim globalnim izazovima: kako odgovoriti na trenutnu migrantsku (izbegličku) krizu – kako pronaći zajedničko rešenje, na nivou EU – i kako formulisati odbrambene politike pred izazovom terorističkih pretnji.

Predavanje će se osim ovih pitanja, dotaći i problema novih odnosa sa SAD, kao i pitanja statusa zemalja-kandidata za članstvo: šta ovi procesi znače za njihovu budućnost? Koja je podrška EU ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije?

Prof. dr Mihaele Šrejer je profesorka na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i potpredsednica Evropskog pokreta Nemačke. U periodu 1999-2004. bila je članica Evropske komisije zadužena za budžet i borbu protiv pronevera.

 

Loading...