Kњигa КРАТКА ИСТОРИЈА ФОТОГРАФИЈЕ, мр Јелене Матић

21.06.2017., 12:00-20:00

Књига Кратка историја фотографије мр Јелене Матић је прва историја фотографије из пера домаћег аутора, а уједно и прва књига домаћег аутора у библиотеци Културног центра Београда Фото Артгет – Теорија.

Поред многих сличности и разлика са историјама фотографије бројних страних аутора објављених на различитим језицима, књига Јелене Матић се издваја посебно по томе што садржи драгоцен преглед историје овог медија и уметности модерног доба у Србији. „Књига Кратка историја фотографије ауторке мр Јелене Матић представља сажети увид у развој једног од најзначајнијих масовних медија данашњице. Настала је као плод вишегодишњег ауторкиног систематског бављења историјом фотогафије и бројних изложби архивске и савремене фотографије које је потписала као кустос. Кратка историја фотографије је лако читљива, мада има обиље информација. Писана је на занимљив начин и са великим бројем зналачки одабраних илустрација које визуелно обогаћују текстуалну нарацију. Књига нема претензију да буде исрцпан истраживачки већ, пре свега, едукативни рад у пољу историје и теорије фотографије.“  (Из рецензије проф. др Миланка Тодић)

Јелена Матић (Београд, 1977) је дипломирала на Катедри за историју уметности Филозофског факултета у Београду, а магистрирала је на групи за Теорију уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Бави се историјом и теоријом фотографије, медија и савремене уметности. Од 2003. до 2015. године је радила као сарадница часописа Рефото, у којем је објављивала текстове о историји фотографије, портфолија фотографа, рецензије књига и приказе изложби. Током 2015. године била је уметнички директор Галерије Артгет Културног центра Београда. Ауторка је текстова: „Фотографија у Војводини током XX века“ и „Фотографија уметника: концептуална и постконцептуална уметност на крају XX века“ (Европски контексти уметности XX века у Војводини, Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, 2008), „Фотографија социјалистичког реализма“ и „Фотографија после социјалистичког реализма“ (Историја уметности XX век, II том: Реализми и модернизми око хладног рата, Орион Арт, Београд, 2012), „Развој и перцепција фотографије у српском друштву на прелазу века“, „Ка модерној фотографској култури“, „Медитеранско тело у фотографији: Лична фотографија и летовање између два светска рата“ (Историја уметности XX век, III том: Модерна и модернизми 1878–1941, Орион Арт, Београд, 2014). Сарађивала је са многобројним уметницима као кустос и аутор текстова за каталоге изложби, а текстови су јој објављивани и у другим стручним домаћим и страним часописима и публикацијама. Чланица је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) у статусу самосталног уметника.

Loading...