17. Међународни фестивал „Дани оргуља“: Јулија Ленер

05.07.2017., 20:30

На претпоследњем концерту фестивала Дани оргуља – Dies organorum наступиће оргуљашица из Аустрије Јулију Ленер, тренутно једна од најперспективнијих младих оргуљаша ове земље, победница престижних оргуљашких такмичења у Европи и Америци, са програмом који одговара фестивалској теми лутеранског налеђа и дела и утицаја Ј.С. Баха. Концерт реализујемо у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду.

Програм:
Jохан Себастијан Бах (1685–1750)
Прелудијум у Ес–дуру, BWV 552

Корални прелудијум на Allein Gott in der Höh’ sei Ehr‘, BWV 662
(Achtzehn Choräle Nr. 12)

Херман Шредер (1904–1984)
Ave Regina caelorum

Феликс Менделсон-Бартолди (1809–1847)
Соната за оргуље у дe–молу (Vater unser im Himmelreich), оп. 65/6
Choral – Andante sostenuto. Allegro molto
Fugue – Sostenuto e legato
Finale – Andante

Херман Шредер
Корална токата Omnium sanctorum

Јохан Себастијан Бах
Корални прелудијум на Wenn wir in höchsten Nöthen sein, BWV 641
(Orgel-Büchlein Nr. 43)

Фуга у Ес–дуру, BWV 552

Биографија:
Јулија Ленер (1992, Кицладен, Аустрија) почиње да учи оргуље с десет година на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу, у класи проф. Улрике Вегеле Кефер. Дипломирала је оргуље у Музичкој школи Џејкобс Универзитета Индијане, у Блумингтону, у класи проф. Жанет Фишел. Са успехом је завршила оргуље, педагошки и извођачки смер на Конзерваторијуму Јозеф Хајдн у Ајзенштату 2016. године и наставила мастер студије на Високој школи за музику у Штутгарту у класи реномираног оргуљаша и педагога Лудгера Ломана. Јулија је имала прилику да похађа мајсторске радионице професора као што су Микаел Радулеску, Пјер Дамјано Перети, Франц Данксагмилер, Вилма Јенсен и други.
Јулија Ленер је у оквиру концертних турнеја наступала широм Аустрије, Немачке, Француске, Румуније и САД. Одржала је концерте на фестивалима Lange Nacht der Kirchen, OrgeLockenhaus и Gustav-Adolf-Festival и сарађивала са оркестром Vienna Jeunesse током турнеја 2015. и 2016. године. У неколико наврата гостовала је на аустријском радију Ö1 и наступала у оквиру програма телевизије ORF2.
Освојила је прву награду на Националном такмичењу Prima la Musica 2012. године. Такође је добила стипендију за младе виртуозе Jenö-Takács, као и награду EMCY (Европске уније музичких такмичења за младе). Била је носилац музичке стипендије Бургенланда, као и стипендије декана Музичке школе Џејкобс.

Loading...