Dragan Vojvodić NEOPLANKING

06.07.2017-27.07.2017, 12:00-20:00

fotografije, foto-instalacije, performans

Otvaranje izložbe u četvrtak, 6. jula u 20 sati

Na otvaranju umetnik će izvesti performans u galeriji i ispred nje

Višemedijska postavka novosadskog autora Dragana Vojvodića u Likovnoj galeriji KCB-a, koji se ovom izložbom sveobuhvatnije predstavlja beogradskoj likovnoj publici,  predstavlja njegove novije radove rađene na temu neoplankinga –  aktuelnog pravljenja selfija vlastitog tela u poziciji tela beskučnika na ulicama urbanih gradova, ležeći u poziciji daske, sa licem okrenutim prema pločniku, poništenog identiteta. U četiri ciklusa: Death in Paris /Smrt u Parizu (2014), Holokaust planking (Berlin,  2017), Urban planking (Novi Sad, 2016), Tired of art (Muzej u Oslu, 2013; Venecijanski bijenale, 2013) biće prikazani radovi realizovani u različitim medijima: umetničke fotografije sa beskućnicima snimljene na ulicama Pariza, fotografije umetničkih akcija koje je autor izveo u ambijentima Memorijalnog kompleksa posvećenog holokaustu u Berlinu, u napuštenoj industrijskoj zoni u Novom Sadu, u izlagačkim prostorima Astrup Fearnley muzeja u Oslu i u Đardinima u Veneciji, kao i dva video rada – Playing dead, snimljenog na ulicama večnog grada i The Visitor / Posetilac, snimljenog na groblju Per Lašez u Parizu, oba iz 2017. godine.

Posebni segment izložbe je instalacija komponovana od improvizovanih ležajeva / dušeka / prostirki / postamenata / postavljenih u galeriji tako da posetioci na njima mogu da zauzmu položaj osobe koja leži na ulici i na taj interaktivan način se uključe u temu izložbe i pokažu empatiju prema ljudima bez doma. Ovaj rad, prostor galerije i ulica ispred ulaza u galeriju su ujedno i mesta dešavanja performansa  koje će umetnik izvoditi na otvaranju i tokom trajanja izložbe. Prateći deo izložbe predstavljaju stručna vođenja i radionice za mlade posvećena umetničkom performansu.

Dragan Vojvodić je rođen 1965. godine u Kuli (Srbija). Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svojoj umetničkoj praksi izražava se kroz medije performasa, instalacije, videa, fotografije, skulpture, in situ radove. Značajan deo svoje umetničke prakse realizovao je tokom studijskog boravka i života u Skandinaviji gde je samostalno izlagao u uglednim muzejima i galerijama u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i Islandu, kao i u Portugalu, Španiji i Francuskoj. Takođe je predstavljao srpsku i vojvođansku umetnost u okviru različitih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Nemačka, Mađarska, Hrvatska, BIH, Japan). Član je SULUV-a i ULUS-a. Živi i radi u Novom Sadu.

 

 

Loading...